Na vsebino

Žumberački izvor

Društvo Žumberčanov in prijateljev Žumberka Metlika je včeraj predstavilo deveto številko glasila »ŽUMBERAČKI IZVOR«. Prireditev so popestrili mladi glasbeniki in razstava fotografij Žumberka, ki jih je posnel Anton Vivoda. Društvo uspešno ohranja zanimivo žumberško identiteto.
Eden od pomembnih žumberčanov je bil partizan Ilija Badovinac, rojen leta 1917 v Rosalnicah pri Metliki. Bil je tudi udeleženec znamenitega pohoda XIV. divizije na Štajersko in je kot komandant enote, ki je bila predhodnica ostalim enotam XIV. divizije, prvi med njimi prestopil slovensko-hrvaško mejo na Sotli ter bil tako prvi partizan na Štajerskem.
Njegov bataljon je 12. februarja 1944 v dolini Gračnice pri Lokavcu varoval prehod divizije preko ceste Rimske Toplice – Jurklošter. Pri tem je prišlo do spopada z nemškimi vojaki, pri čemer je Ilija Badovinac padel. Za narodnega heroja je bil proglašen 20. decembra 1951.
Več TUKAJ in M. Bračika: Žumberak, 2015.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj