Na vsebino

Zvezdana Mlakar v Črnomlju

Koledarsko še vedno v pomladi smo v Kulturnem domu Črnomelj včeraj predvajali film Praznovanje pomladi režiserja Franceta Štiglica, čigar 100. letnico rojstva praznujemo v letošnjem letu.

France Štiglic je kot dekan Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Ljubljana leta 1978 za glavno igralko filma o starem slovenskem običaju – kurentovanju – izbral svojo študentko prvega letnika – Zvezdano Mlakar, ki je brez pretiranih izkušenj in zgolj z lastnim igralskim talentom zaradi omenjenega filma postala igralka leta.

Zvezdana Mlakar si je skupaj z nami ogledala film in se z nostalgičnem vračanjem v preteklost v pogovoru, ki ga je povezovala direktorica ZIK Črnomelj, Nada Žagar, dotaknila svojih začetkov, spominov in igralskih legend, s katerimi je sodelovala (v filmu z njo igra Črnomaljec Radko Polič – Rac). Z nami je delila tudi vtise z gledaliških odrov in odlično sprejetih pogovornih oddaj Zvezdana, ki jih lahko spremljamo na nacionalni televiziji. Navdušena je bila nad preteklostjo in zgodbo črnomaljskega kulturnega doma, kjer je bilo leta 1944 ustanovljeno slovensko narodno gledališče. Kot igralka je v SNG Drama Ljubljana danes tudi zaposlena.

Na Zavodu za izobraževanje in kulturo Črnomelj smo tako s filmom Praznovanje pomladi začeli praznovati Štiglicevo leto, ki ga zaradi zavedanja pomembnosti slovenskega filma kot ogledala časa nameravamo nadaljevati tudi v ostalih mesecih. Štiglic, ki je znan kot prvi slovenski režiser, nominiran za Oskarja, je med drugim tudi avtor prvega slovenskega zvočnega filma Na svoji zemlji in vseh ostalih slovenskih klasik Ne joči, Peter, Tistega lepega dne, Povest o dobrih ljudeh in Pastirci.

Njegov vsem poznan film Dolina miru bomo v našem letnem kinu pod zvezdami predvajali 9. julija ob 21. uri na medgeneracijskem vrtu za Kulturnim domom Črnomelj. Že zdaj prav lepo vabljeni!

Vir: ZIK Črnomelj
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj