Na vsebino

Črnomaljski planinci na Prisojniku

Lepo sončno nedeljo smo črnomaljski planinci izkoristili za vzpon na Prisojnik. Prisojnik (ali po domače Prisank) je mogočna razpotegnjena gora, ki razkazuje svojo zastrašujočo severno steno proti Kranjski Gori oziroma prelazu Vršič. Gora s svojo mogočnostjo v ozadju krasi alpsko panoramo iz Kranjske Gore pri kozorogu na jezeru Jasna. Na vrh vodi pet poti, med katerimi potekajo tudi povezave. Vse razen južne poti spadajo med najbolj zanimive in drzne poti v Julijskih Alpah in predstavljajo za izurjenega gornika izreden cilj. Preko severne stene potekata dve označeni in zavarovani poti, ki sta v izziv in užitek le izkušenim gornikom.

Mi smo se povzpeli po Kopiščarjevi poti v zahodnem delu stene, ki gornika iz prelaza Vršič popelje mimo Ajdovske deklice in skozi Prednje okno po izpostavljenem grebenu vse do vrha. Ta pot zagotovo šteje med najtežje, če ne celo za najtežjo zavarovano planinsko pot pri nas. Na vrhu s čudovitimi razgledi na kraljestvo Julijcev ni manjkalo osvajalcev te zahtevne gore. Sestopili smo po slovenski južni poti na naše izhodišče na Vršiču, kjer se nam je pregretim od sončnih žarkov in navdušenim nad čudovito turo prileglo mrzlo pivo.

Kopiščarjeva pot na Prisojnik velja za eno izmed gorskih poslastic v osrčju Julijcev za vse, ki so dobro vajeni "železja" in pogledov v globino!

Vir: PD Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj