Na vsebino

Črnomaljski planinci obiskali najvišji vrh otoka Krka

Na velikonočni ponedeljek smo črnomaljski planinci obiskali otok Krk in se povzpeli na njegov najvišji vrh Obzovo 568 m. Vrh je povsem skalnat kakor tudi celotno območje okoli njega.

Po skoraj dveletni abstinenci od izletov zaradi Covid razmer, se nas je zbralo za poln avtobus. Od pohoda nas ni odvrnila niti burja, ki je še v nedeljo pihala z orkansko močjo. Na srečo je v ponedeljek nekoliko izgubila svojo moč. Kljub temu pa se je bilo potrebno obleči vetru primerno. S prelaza Treskavac, najvišje točke na cesti proti Baški, smo začeli naš pohod. Najprej smo se povzpeli na Veli vrh, s katerega je bil prekrasnem razgled na otoček Košljun in mesto Krk. Zaradi vetra se nismo dolgo zadrževali na mestu, ampak smo nadaljevali pot do najvišjega vrha Obzove. Tudi tu smo le na kratko postali in nadaljevali pohod. Za malico in počitek smo poiskali zavetje pred burjo v obori za ovce. Ta je zgrajena v manjši dolinici s kamnito ogrado. Polni novih moči smo nadaljevali čez Zminjo, kjer se nam je odprl pogled v dolino proti Dragi Baščanski in Baški. Po grebenu smo nadaljevali do prelaza Lipica, s katerega smo se spustili v dolino. Spust je bil sprva kar zahteven in je zahteval vso našo pozornost. Ob prihodu na Pod Lipico (vodni izvir) pa se je začel lepši del poti v dolino. Od tu namreč poteka učna pot do Baške. Pot gre mimo cerkve Goričke matere božje, ki je največje svetišče na otoku. Pot večinoma poteka po travi med kamnitimi ograjami in pašniki, na koncu pa še ob rečici Veli riki, edinem stalnem vodotoku na jadranskih otokih, ki je bila pravi balzam za naše utrujene noge in pravo nasprotje hoje po »kršu« na grebenu. Srce nam je kar zaigralo, ko smo stopili na veliko Baško plažo. Najprej smo se seveda morali dotakniti morja, šele nato smo še sprehodili do voznika Gorana, ki nas je skupaj s Srečkom pričakal na plaži. V bližnjih lokalih smo se okrepčali s pijačo in sladoledom.

Polni novih vtisov smo se dokaj zgodaj odpravili proti domu. Skrbelo nas je, da bomo obtičali v koloni ob prehodu države meje. Naš izlet smo seveda zaključili z obljubo, da se zagotovo vidimo na naslednjih pohodih PD Črnomelj.

Vir: PD Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj