Na vsebino

Deseti maj je svetovni dan gibanja

Tudi letos smo ob SVETOVNEM DNEVU GIBANJA, za otroke pripravili različne gibalne dejavnosti. Vreme nam je prizaneslo, da so se otroci lahko gibali zunaj, v naravi.

In koliko gibanja potrebujemo?
Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije, raziskave kažejo, da bi se odrasli morali gibati vsaj 30 minut na dan, večino dni ali vse dni v tednu. Otroci, ne glede na starost, pa potrebujejo vsaj eno uro zmernega do intenzivnega gibanja dnevno in vsaj dvakrat na teden vaje za mišično moč, gibljivost ter za zdravje kosti. Primeri zmerne dejavnosti so aktivna igra, hitra hoja, ples, kolesarjenje, plavanje in večina športnih iger. Otrok v zgodnjem obdobju otroštva sprejema telesno dejavnost kot igro, kajti pojem mu je sprejemljiv kot nekaj lepega in zabavnega.

Redne gibalne aktivnosti krepijo mišice, kosti, blažijo upadanje psihofizičnih in funkcionalnih sposobnosti telesa, pripomorejo še k zmanjšanju stresa in depresije, izboljšujejo družabne spretnosti, samospoštovanje in samozavest, krepijo imunski sistem ter izboljšujejo spanec. V kombinaciji z ustrezno prehrano gibanje varuje pred preveliko telesno težo in debelostjo, zmanjšuje tveganje za padce in poškodbe.

Otroci imajo najraje dejavnosti, v katerih sodelujejo tudi njihovi starši. Zato spodbuda za gibanje tudi staršem, saj boste na ta način, še tako nedejavnega otroka spodbudili k aktivnosti. Prijetno vzdušje pri igri, po možnosti v zunanjem okolju, v naravi, boste lahko dosegli, ko boste otroke postopoma pripravljali na večje izzive in jih za trud in dosežke tudi pohvalili.

Vir: Vrtec Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj