Na vsebino

Jamski potop v Suhadolci

Martin Schweiger in Martin Ilenič sta včerajšnjo sončno soboto izkoristila za jamski potop v Suhadolci (Skadulci), enem od izvirov Cerkniškega jezera. Vidljivost je bila presenetljivo slaba (cca 2 metra).

Kako je potekal potop si lahko ogledate na povezavi TUKAJ.

Izvirna jama Suhadolca se nahaja na obrobju Cerkniškega jezera in je zaenkrat najdaljša raziskana podvodna jama v Sloveniji.

Jama Suhadolca se nahaja na SZ obrobju Cerkniškega jezera in je podobno kot Šteberk eden od virov vode, ki polnijo le-to. Ta podzemni vodni rov po zadnjih raziskovalnih potopih presega dolžino 1000m. Po prvih 200-tih metrih, kjer ne preseže globine -6m se pride do prve ožine, prehoda mimo lestev. Do tukaj je jama ob sušnih obdobjih suha. Po prehodu mimo lestev lahko nadaljujemo skozi lep tunel še 400m (globina do -24m), kjer pa se jama toliko zoža, da je možen prehod le s sidemount konfiguracijo. Vidljivost je zaradi konstantnega pretoka ponavadi odlična (vsaj 10m), tokrat le 2 metra.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj