Na vsebino

Lara Franko državna prvakinja v dresurnem jahanju med mlajšimi mladinci

Minuli konec tedna je na hipodromu Kamnica v Mariboru potekalo finale državnega prvenstva v dresurnem jahanju. Tekmovalci vseh starostnih kategorij so tekmovali v različnih težavnostnih nalogah.

Dresurno jahanje je disciplina v kateri se demonstrira harmonija sodelovanja konja in jahača skozi številne naloge. Več o tem na povezavi TUKAJ.

Lara Franko je na omenjenem državnem prvenstv, nastopila v treh nalogah v konkurenci mlajših mladincev (do 15 let starosti) in mladinski konkurenci, osvojila tri prva mesta ter postala državna prvakinja. Nastopila je na svoji lipicanki 686 Contessa.

Rezultate tekmovanja v vseh kategorijah najdete TUKAJ.

Osnove jahanja se je Lara naučila v Horse Resortu Stariha pri Ani Stariha pred približno petimi leti. Nadaljnjo kariero ji v veliki meri usmerja trenerka in "mentorica" Nina Hobič. Dodatne treninge opravlja pri trenerju Vitalu Trdanu v Ljubljani.

Obvladovanju osnovnih veščin je sledilo polaganje licenc za jahača 1 in 2 ter tekmovalno licenco. S tekmovanjem je začela v sezoni 2021 in od osnovne E kategorije z odličnimi rezultati prišla preko A in L kategorije do tekmovalne licence za kategorijo L/M. Za skok v višjo kategorijo so potrebni trije rezultati nad 62% točk. Ocenjevanje nastopa izvajajo po dva ali tri sodniki, ki spremljajo, ocenjujejo in zapisniško komentirajo vsak detajl nastopa iz katerega se potem dobi skupna povprečna ocena nastopa.
Za nagrado za odlične rezultate, primerno vedenje in vloženi trud, je Lara s strani Konjeniške zveze Slovenije povabljena na Balkansko prvenstvo, ki bo od 14. - 20. Septembra letos v Romuniji, v mestu Baicoi, v bližini Bukarešte.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj