Na vsebino

Mario in Timotej na drugem mestu v Srbiji

Od 7. do 9. septembra 2023 je v Srbiji, v kraju Mitrovac na Tari, potekala druga izvedba gorsko kolesarska etapna dirka imenovana WildBear MTB stages race. Dirka je zelo obiskana in je letos štela 48 parov iz različnih evropskih držav, kar pomeni slabih 100 koles na štartu posamezne etape. Med konkuretni so bila tudi MTB Ebike kolesa, katera pa niso hitrejša od najboljših tekmovalcev na kolesih brez motorja. Le-te sta se udeležila Mario Sajko in Timotej Banovec iz Semiča, katera sta zastopala barve Slovenije in ekipe TeamGranfondo Slovenija. Barve iste ekipe sta zastopala tudi Gregor Sikošek in Antony Bilić.

Prva etapa je bila dolga 42 km, kolesarji so na njej prevozili približno 1050 m višinske razlike. Mario in Timotej sta omenjeno etapo dobro začela, a so ju nekoliko ustavile tehnične težave (odvit blokej - čevelj ni bil fiksen na pedalu) in sta etapo zaključila na 5. mestu, z dobrimi 9 minutami zaostanka za vodilnima iz ekipa Calcit Bike Team. Po končani etapi sta v popoldanskem času sam sanirala tehnične težave na kolesu in se v polnem optimizmu psihično pripravila za naslednji dan, kjer jih je čakala tako imenovana epska etapa, natežja na dirki.

V drugi etapi je bilo potrebno prevoziti 67 km in premagati 1800 m višinske razlike. Etapa se je pričela s spustom po peš poti, do jezera Tara. Spust sta dobro odpeljala in s prvima dvema paroma pričela vzpon. Na vzponu sta jima para nekoliko pobegnila, a sta ju imela neprestano v vidnem polju. Tekmovalca iz Calcit ekipe sta nekje zgrešila progo, tako da sta Timotej in Mario etapo zaključila na drugem mestu, takoj za njunima kolegoma iz iste ekipe in samo z dvo in pol minutno razliko.

Tretjo etapo sta pričela s prvimi tekmovalci, kjer je bilo potrebno prevoziti 46 km in in 1450 v.m. S konkurenti sta nadaljevala do polovice etape, kjer sta tik pred vrhom prvega vzpona napadla, nakar jima je uspelo pobegniti in prevzeti prvo mesto. Po spustu se je pričel glavni vzpon etape, kjer je potekal tako imenovani Sunnto segment, kjer so si najhitrejši prislužili ročno uro, katero je podaril glavni sponzor Sunnto Srbija. To je uspelo njihovima kolegoma iz iste ekipe, Antoniu Biliću in Gregorju Sikošku, katera sta ju prehitela in dobila nagrado. Na vzponu sta ju dohitela tudi tekmovalca iz Calcit ekipe, katera sta se odpeljala in si prevozila prvo mesto na etapi. Na vrhu omenjenega vzpona jih je čakal samo še spust do cilja, kjer sta Mario in Timotej ponovno ujela sotekmovalca, katera sta jima pomagala, da sta etapo zaključila na drugem mestu. Prav tako se jima je uspelo prebiti na drugo mesto v skupni razvrstitivi, saj sta bila po končani drugi etapi na tretji pozicij.

Dirka je zelo dobro organizirana in iz leta v leto privablja več tekmovalcev. Ponuja prenočišča, hrano, masažo po vsaki etapi, servis koles in še in še, kar privablja nove ljudi. Pokrajina okoli jezera Tara je zelo lepa, ponuja veliko peš poti (prelep razgled iz Banjske stene na Tarsko jezero) in poti za MTB kolesa, pa tudi cestna kolesa niso izključena. Turizem v nacionalnem parku Tara je v razvoju, ljudje so prijazni in gostoljubni, tako da vam kolesarja vsekakor priporočata obisk te prelepe pokrajine in se že veselita naslednje dirke WildBear.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj