Na vsebino

Mladi košarkarji Kolpe Črnomelj osvojili 4. mesto na turnirju v Sarajevu

Poročali smo že o uspehu mladih košarkarjev v Sarajevu, tu pa še podrobno poročilo iz košarkarskega kluba:

"Med 24. in 27. marcem se je ekipa kadetov KK Črnomelj udeležila tradicionalnega velikonočnega košarkarskega turnirja »Basket Cup Sarajevo 2016«. Na turnirju je sodelovalo nekaj manj kot 40 ekip iz različnih držav. Ekipa Kolpe je tekmovala v kategoriji U16 (igralci rojeni 2000 in mlajši), v kateri je sodelovalo skupno 8 moštev. Poleg igralcev so se turnirja udeležili tudi mlajši trenerji kluba, ki so s tem pridobili dragocene izkušnje.

Na pot smo se odpravili v četrtek dopoldne. Zaradi zmanjševanja stroškov smo se za prevoz dogovorili še z dvema slovenskima kluboma. Pot je potekala mirno. Med potniki se je čutila rahla napetost v pričakovanju tekem in novih dogodivščin. Pred hotel Hollywood v Sarajevu smo prispeli v zgodnjih večernih urah. Sledila je namestitev v sobah, nato večerja in spanje.

Naslednji dan smo imeli prvo tekmo ob 17.30, zato smo dopoldan izkoristili za ogled mesta Sarajeva. Kljub temu da smo imeli na razpolago lasten prevoz, smo se odločili, da zaradi izvirnosti in specifičnosti uporabimo mestni prevoz – tramvaj. Ta nas je pripeljal do starega mestnega jedra − »Bašćaršije«. Z velikim zanimanjem smo se sprehodili po ozkih ulicah in občudovali arhitekturo in izdelke lokalnih rokodelcev. Opravili smo nekaj nakupov, trenerji so spili pravo turško kavo, pojedli odlične »čevape« in se odpravili nazaj v hotel.

Po kosilu je sledil obvezen počitek in priprava na tekmo. Prvi nasprotnik je bila ekipa organizatorja turnirja – sarajevski Impuls. Že v uvodu tekme so naši fanti pokazali, da so boljši in tekmo mirno pripeljali do konca. Prva zmaga je bila dosežena. Po večerji smo skupaj s trenerji odigrali še partijo bowlinga in se nekoliko sprostili v bazenu. Zgodaj smo se odpravili spat, saj so nas v soboto čakale še dve oziroma tri tekme.

Tretji dan smo pričeli z zgodnjim zajtrkom, saj smo imeli tekmo že ob 8.30. Nasprotnik je bila ekipa Čelik iz Zenice. Agresivni Zeničani so nam povzročali veliko težav. Večji del srečanja smo bili enakovredni, vendar nam je na koncu zmanjkalo koncentracije, kar so nasprotniki izkoristili in zmagali. Časa za obžalovanje ni bilo veliko, saj smo že čez slabi dve uri igrali naslednjo tekmo. Sarajevski »Realway« smo presenetili z učinkovitim napadom. Zmaga je pomenila, da smo blizu uvrstitve v zaključne boje tekmovanja. Odločala je popoldanska tekma med Čelikom in Realwayom. Seveda smo si po kosilu z zanimanjem ogledali odločilno tekmo. V tekmi polni preobratov so bili na našo srečo uspešnejši igralci Čelika in naše slavje za uvrstitev v polfinale turnirja je bilo veliko. Igralci so stekli na igrišče in čestitali Zeničanom za odlično tekmo in »fair play«. Zvečer smo tako odigrali še tretjo tekmo dneva. V polfinalu nas je čakala ekipa »Prvi koš«, ki je prav tako iz Sarajeva. V prvem polčasu smo se odlično upirali višjim in fizično močnejšim nasprotnikom. Kasneje se nam je pokazala utrujenost in s tem padec koncentracije. Poraz je bil neizbežen. Rahlo razočarani in zelo utrujeni smo odšli na zaslužen počitek. Zadnji dan turnirja nas je čakala še tekma za 3. mesto.

Četrti dan smo pričeli s pakiranjem, saj je po zaključku turnirja sledil povratek domov. Tekmo za 3. mesto smo igrali proti našim starim znancem − ekipi Čelika, ki je prav tako izgubila v polfinalu. Vedeli smo, od kod preti nevarnost. Dobro smo odgovorili na njihovo agresivnost, vendar je bil za nas usoden »strelski mrk« v tretji četrtini. Jeklarji so povedli za 10 točk in prednost so znali zadržati do konca.

Razočaranje naših fantov je bilo veliko. Poraz je pomenil, da se domov vračamo brez medalje in pokala. Po nagovoru trenerja, v katerem jih je pohvalil za odnos tako na igrišču kot izven njega, so fantje hitro dojeli, da je trenutna razvrstitev na turnirju tudi realna. Vse tri ekipe, ki so bile pred nami, so ta trenutek boljše.

Nam je ostala izjemna mednarodna izkušnja. Za vse igralce je bila to prva tovrstna izkušnja. Skupno bivanje, turnirsko igranje, druga kultura, spoznavanje novih košarkarskih prijateljev in še veliko tega so stvari, ki se ne pozabijo in tvorijo zgodbo za vse življenje. Trener ekipe Milan Kordič je ob povratku dejal: »Udeležba na turnirju v Sarajevu je opravičila vsa pričakovanja. Pohvalil bi odlično organizacijo turnirja in vsega, kar sodi zraven. Fantje so bili prvič na takšnem turnirju in so odreagirali zelo dobro. Tekme smo izkoristili za pripravo na kvalifikacije, ki nas čakajo v naslednjih mesecih. Še posebej sem zadovoljen s pristopom in obnašanjem tako na parketu kot tudi v prostem času

Sledil je povratek domov, ki je pod vtisom vseh doživetij minil zelo hitro. Najpogosteje vprašanje na povratku ni bilo »Kdaj pridemo?« ampak »Kdaj gremo spet?«.

Na turnirju so sodelovali: Jure Željko, Aljaž Željko, Aljaž Mihelčič, Tilen Skala, Martin Schweiger, Andrej Zupančič, Metež Kristjan. Anže Muller, Jaka Črnič, Žan Kozjan, Klemen Tomc in Jure Žalec, trener Milan Kordič, pomočniki trenerja: Nejc Adlešič, Zlatko Žalić in Uroš Sopčič. Dva dneva je bil z nami tudi predsednik kluba Ivo Vrščaj, za kar se mu iskreno zahvaljujemo. Zahvale za pomoč pri udeležbi na turnirju gredo še Občini Črnomelj in županji Mojci Čemas Stjepanovič, generalnemu sponzorju Kolpa d.d. Metlika, Gostilna Muller, KZ Metlika, EMV Vrščaj, MTS International d.o.o., Schrack Technik d.o.o., Klemen Transport s.p., Medic Sistemi d.o.o., Računovodstvo D&D d.o.o., ENF Transport d.o.o, Ključavničarstvo Šmajdek in Supersi s.p. Zahvala gre tudi staršem, ki so nam zaupali svoje otroke."

Vir: KK Kolpa Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj