Na vsebino

Pohod ob Jožefovem - potepanje ob reki Lahinji 2019

V nedeljo, 17. marca, smo krajani ob reki Lahinji v sodelovanju s Planinskim društvom Črnomelj in RIC-om Črnomelj organizirali že sedmi pohod Potepanje ob reki Lahinji. Kot gostje so se pohoda udeležili tudi pohodniki iz planinskih društev Hrvaške, Makedonije ter Bosne in Hercegovine. Najštevilnejša skupina, kar 25 udeleženih pohodnikov je prišlo iz Planinskega društva Ojstrica iz Celja. Vsako leto se nam tudi pridruži častni generalni konzul Nepala v Sloveniji Aswin Kumar Shrestha.

Na začetku so pohodnike pozdravili v imenu krajanov Stanislav Malerič, predsednik planinskega društva Črnomelj Peter Dichlberger ter župan Občine Črnomelj Andrej Kavšek.

Zbrali smo se pred turističnim objektom Apartmaji Malerič na Podlogu, kjer se nam je za dobrodošlico predstavila mladinska folklorna skupina Dragatuš.

Pot nas je vodila preko sotočja rek Poturenščice in Lahinje do kmečke hiše Bahor na Zorencih, nato mimo Kuzminega mlina, skozi vas Velika Lahinja na vinorodni hrib Sadeži.

Mimo Brdarcev skozi idilično vasico Črešnjevec, kjer smo postali pri kapelici sv. Frančiška Asiškega.

Pot smo nadaljevali čez vas Knežina, do izvira reke Lahinje, kjer nam je predstavnik RIC-a postregel z nekaj zanimivosti o Krajinskem parku, si ogledali izvir ter pohod nadaljevali ob reki Lahinji skozi Malo Lahinjo do Pustega Gradca, kjer sta nam lastnika Klepčevega mlina podala nekaj besed o samem mlinu, žagi ter Krajinskemu parku.

Potepanje smo nadaljevali mimo vasi Šipek do izvira Topličica in nazaj na Podlog.

Na vsakem postanku nam je Milan Butala podal veliko informacij o znamenitostih ter značilnostih vasi na naši poti. Med pohodom smo podelili tudi nekaj lepih nagrad.

Pohod je bil dolg 15 km in udeležilo se ga je nekaj več kot 400 pohodnikov. Najmlajši udeleženec pohoda je bil star 1 leto.

Pot smo zaključili v popoldanskih urah s toplim obrokom in ob zvokih glasbe. Pohodniki so imeli tudi možnost ogleda nekaj domačih izdelkov lokalnih ponudnikov.

Upamo, da se prihodnje leto spet srečamo.

Vir: KMS Malerič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj