Na vsebino

Pohod PD Črnomelj po Machovi poti

Tradicionalni pohod ob dnevu žena in materinskem dnevu v organizaciji Planinskega društva Črnomelj je v nedeljo, 6. 3. 2022, privabil 60 pohodnic. Tokrat so se podale nedaleč proč, na ono stran Gorjancev, natančneje v Mali Slatnik, kjer je eno izmed izhodišč Machove poti. Vizionarska družina Mach je v 19. stoletju kupila domačijo v Velikem Slatniku in na bližnjem hribu pričela gojiti metulje sviloprejce, jamamaje. Le-ti so se nato razširili po evropskem ozemlju. V svetovnem merilu je bolj znan sin, Ernst, fizik in filozof (Machovo število, Machov trak). Sam Albert Einstein ga je zelo cenil (Machovo načelo). Od Machove graščine ni ostal le obokan hlev. Ostala je skrita dediščina, ki so jo krajani KS Mali Slatnik obudili s približno devekilometrsko krožno potjo. Vanjo so vključili ustno izročilo, saj naj bi popotnik in pisatelj Janez Trdina velikokrat prenočil pri družini Mach. Da pa je pot primerna za vse generacije, dokazujeta tako konfiguracija terena kot sama vsebina (Škratova lekarna, dvorec …). Celotna pot je zelo dobro označena z markacijo rumenega metulja in opremljena z ličnimi tablami, ki popotniku nudijo veliko informacij.

Dobre volje ni manjkalo že na avtobusu. Sama pot je hitro minila, ker smo na poti pobirali članice sosednjih društev. Avtobus je bil premajhen za vse, zato smo na pot poslali še delegacijo z osebnim avtomobilom. Na izhodišču, Mali Slatnik, smo pričeli s hojo skozi gozd, ob potoku, mimo Machovega hriba do vasi Veliki Slatnik, kjer je bil kratek okrepčilni postanek. Vodnica Sonja poleg hribov obožuje peko drobnega peciva. Pri Trdinovi skali smo lahko okušale njene dobrote. V Velikem Slatniku smo postale na grobu družine Mach, si privoščile kavico in si ogledale ostanke graščine. Po razgibanem gozdnem terenu smo se počasi vračale na izhodišče. Najmlajše članice so postajale vse bolj urne, saj je v trebuščkih že krulilo. V gostilni z večletno tradicijo, Gostilni Štefan, so nas postregli z domačimi dobrotami. Dobra volja in pridne roke so dan naredile še lepši. Zahvaljujemo se osebju gostilne za prijaznost in kavico. Presenečenj še ni bilo konec, saj sta nas na Jugorju presenetila predsednik Peter in načelnik vodnikov Janez s svojo gesto pozornosti. Vsaka je v dar prejela rožico in prijazno besedo. Nasmejane in zadovoljne smo se v popoldanskih urah vrnile domov. Nekdo je podal predlog, da bi tovrstni izleti morali biti večkrat letno.

Vir: PD Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj