Na vsebino

Praznični izlet PD Črnomelj za žene in dekleta

Planinsko društvo Črnomelj že od leta 2004 organizira planinski izlet za žene in dekleta. Bodisi v zimskih razmerah bodisi v dežju ali v lepem vremenu smo tri vodnice izpeljale vse izlete do sedaj.

V soboto smo se zbrale pohodnice iz vseh treh belokranjskih društev. 57 udeleženk je uživalo v lepem spomladanskem vremenu pri vzponu na Žusem (696 m) in na naš najvišji razgledni leseni stolp (25,9 m), dvojček stolpa na Planini pri Vrhniki, imenovan Stolp Ljubezni.

Po pripovedovanju udeleženk je sama izbira izleta na Kozjansko pritegnila veliko planink, saj je ta pokrajina nam še premalo znana. Vozili smo se po samem jedru Kozjanskega in tako spremljali reliefno razgibano področje s hribi, griči, travniki, vinogradi, sadovnjaki, kmetijami in gozdički, le redko kje se je pokazala kaka zaorana njiva. Voznik Jože podjetja Integral-voznik nas je po vijugasto-ovinkasti cesti mimo Slivniškega jezera pripeljal na sever Kozjanskega na izhodišče vzpona, kjer sta nas čakali Marija in Štefka, vodnici iz Savinjske doline.

Po začetnem strmem hribu se je pot vila mimo kamnoloma po cesti, kjer se nam je pogled razprl na sosednjo gričevnato pokrajino. Kratek ogled razvalin gradu Žusem in po lažji Gamsovi poti (večji del udeleženk) in 16 udeležencev po zelo zahtevni plezalni poti na cilj na Stolp ljubezni. S stolpa smo imeli razglede na Boč, Donačko goro, Kum, Lisco, Bohor … Po daljšem počitku je sledil spust v dolino po Panoramski poti mimo opuščenih kmetij na slemenu, skozi manjši kostanjev gozd na kolovoz, pod majhno staro kozjansko hišico, kjer se nam je odprl čudovit razgled na dolino pod nami. Od kmetije Užmah po asfaltni cesti in ob kamnolomu smo se priključili poti do izhodišča. Na turistični kmetiji Žurej smo se okrepčali in v sproščenem vzdušju odpeljali proti domu.

Izlet so popestrile mlade planinke, ki so na avtobusu »popevale« kot slavčki. Res, užitek jih je bilo poslušati. Presenečenje izleta je bila planinka, dama Žanet, ki je bila v pomoč pri zahtevnejšem tehničnem delu vzpona.

V Semiču je pričakal predsednik Peter z vnukom Maksom in skupaj sta na prazničnem izletu udeleženkam podarila tulipane.

Priponke

Vir: PD Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj