Na vsebino

Toby Price na KTM-u z Akrapovičem ...

... je zmagovalec dirke Dakar 2016, je zapisano na spletni strani podjetja Akrapovič.

Sodelovanje med Akrapovičem in najboljšimi ekipami v reliju je znova obrodilo sadove: najboljši trije na Dakarju – Toby Price, Štefan Svitko in Pablo Quintanilla – so dirkali z Akrapovičevim izpušnim sistemom.

Lahko bi zapisali, da je imel član KTM-ove tovarniške ekipe Toby Price srečo oziroma da sreča ni bila na strani fantov iz konkurenčnih ekip. Toda zmaga Avstralca ni naključje: po tem, ko je lani kot novinec končal na odličnem tretjem mestu, je letošnjo dirko odpeljal tako rekoč brez napake in si prislužil naziv najhitrejšega motorista. Razen v prvi etapi, ko je končal kot 16. najhitrejši, in na tretji (36. mesto), se ni nikoli uvrstil slabše kot na šesto mesto. V osmi etapi je povedel v skupnem seštevku in vodilno mesto ohranil do cilja v Rosariu.

Presrečni Price je v cilju dejal: »Zmagati na svojem drugem Dakarju je super, biti prvi zmagovalec Dakarja iz Avstralije pa je čisto noro. Pred dvema letoma na to nisem niti pomislil. Že priti v cilj relija je dosežek, zmaga pa je neverjetna. Z dirko sem se spopadel v avstralskem slogu: napadel sem, ko je bilo to potrebno, in pazil na motor na pomembnih maratonskih etapah. Tudi navigacija mi je šla dobro od rok. Upam, da je to le začetek in da bom še kdaj zmagal. Ne bo lahko, zato moram to zmago okusiti na najboljši možen način.«

Na drugem mestu je končal privatni dirkač, Slovak Štefan Svitko, tretja stopnička pa je pripadla članu mlade Husqvarnine tovarniške ekipe za reli, Čilencu Pablu Quintanillu. Za oba je to najboljši uspeh na Dakarju v karieri in da, tudi na njunih dirkalnikih je nameščen Akrapovičev izpušni sistem, ki se je na tej kruti dvotedenski preizkušnji znova izkazal s kakovostjo in vzdržljivostjo. V prvi deseterici so izmed tekmovalcev s slovenskim izpušnim sistemom končali še Helder Rodrigues (Yamaha, 5. mesto), novinec Adrien Van Beveren (Yamaha, 6. mesto), Antoine Meo (KTM, 7. mesto), Gerard Farres (KTM, 8. mesto) in Armand Monleon (KTM, 10. mesto). Najhitrejša motoristka pod soncem, Laia Sanz, je po padcu in vročini v zadnjem delu relija končala na 15. mestu.

Po podatkih agencije STA je podjetje Akrapovič, ki je maja lani končalo selitev svoje proizvodnje v Črnomelj, z 78 milijoni evrov prometa svojo primerljivo predlansko prodajo lani preseglo za 16 odstotkov. Pri čistem dobičku so na ravni skupine z okoli sedmimi milijoni evrov predlanskega presegli za dober milijon evrov. Družba sicer letos načrtuje 14-odsotno rast prodaje.

Vir: Akrapovič
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj