Na vsebino

Kaj pove slovenski avto leta o Slovencih?

V preteklem tednu je bil razglašen slovenski avto leta 2018. Med finalisti so bili Škoda Kodiaq, Peugeot 5008, Honda Civic, Mazda CX-5 in zmagovalec Volkswagen Polo. Sprašujem se, kako nas avtomobil, ki smo ga vzeli za svojega in mu dodelili naslov Slovenski avto leta, predstavlja kot narod?

Prva stvar, ki jo Volkswagen Polo pove o nas je, da smo “ziheraši”. Ne radi tvegamo in se zato držimo preverjenega. Volkswagen je blagovna znamka z zelo dobro statistiko in med nami vlada prepričanje, da so njihova vozila kvalitetna, varna in vredna svojega denarja. Poleg tega še dobro držijo ceno, kar je za Slovenca zelo pomemben podatek.

Druga stvar, ki jo izbrani avtomobil pove o nas je, da Slovenci nismo zamerljiv narod. Poleg tega, da znamka Volkswagen izraža kvaliteto in sigurnost, se ga je prijela tudi ena slaba lastnost, ki je nepoštenost. Približno dve leti in pol mineva od takrat, ko je bilo ugotovljeno, da Volkswagen zavaja javnost z neresničnimi podatki o emisijah v ozračje. Do danes smo Slovenci na to že čisto pozabili. Pravzaprav nas zavajanje niti ni zmotilo, saj smo takoj po tistem, za slovenski avto leta izbrali Škodo, ki je prav tako del Volkswagnovega koncerna.

V Sloveniji naj bi bilo ogoljufanih 45000 potrošnikov, vendar se jih je tožbi proti koncernu Volkswagen, pridružilo le 6200. Mislim, da ta podatek kaže še na eno naših dobrih lastnosti, ki je zvestoba. Tudi v primerih, ko nas nekdo “nategne”, Slovenci še vedno ostajamo zvesti. Me pa malo skrbi, da s tem dajemo vtis, da lahko z nami vsak dela kokor se mu zazdi.

Verjetno je res Volkswagen Polo avtomobil, ki nas najbolje predstavlja kot narod, vendar pa mene kot posameznika, ne opiše najbolje. Letos nisem glasoval za slovenski avto leta, saj mi med petimi finalisti, vizualno in karakterno nobeden ne ustreza. Avto, ki ga vozim, je iz leta 2008 in je blagi facelift avtomobila, ki je prišel na ceste davnega leta 2004. Iskreno lahko povem, da ga ne bi zamenjal z nobenim od avtomobilov iz ožjega izbora. Če vzamemo v obzir vseh 36 kandidatov, ki so bili v igri, pa je edini avtomobil, ki pritegne mojo pozornost, Alfa Romeo Stelvio. Kljub temu da mi je žal, da je tudi Alfa Romeo podlegla trendom in vstopila v razred športnih terencev.

Vedno, kadar glasujem za slovenski avto leta, se vprašam, katerih avtomobilov si želim na naših cestah videti več in kateri avto ima potencial, da postane zanimiv starodobnik. Žal se mi zdi, da Alfa Romeo z modelom Stelvio, med množicami ne bo dobila pozornosti, ki si jo zasluži. Alfa Romeo ni avtomobil za tiste, ki se zadržujejo v svoji coni udobja. Je avto za ljudi, ki od življenja pričakujejo več in se hkrati zavedajo pomembnosti te blagovne znamke v avtomobilskem svetu. Posebej zanimive pa so njihove športne različice, Quadrifoglio.

Zaključim lahko, da je moj avto leta 2018, Alfa Romeo Stelvio. Kaj pa vi? Vas Volkswagen Polo dobro opiše kot posameznika, ali bi raje videli, da vas zastopa kater drug avto?

Več informacij o izboru slovenskega avta leta 2018, najdete na uradni spletni strani.

Vir: JV

Oblikovalec notranjih prostor in produktov, v iskanju dobrih občutkov. Estet, ki ga navdihujejo brezčasne in trajnostne rešitve izboljševanja kakovosti bivanja in potovanja skozi življenje. V avtomobilih in motociklih vidi več, kot zgolj prevozno sredstvo. Uživa v preprostosti in ne razume prehitrega razvoja tehnologije. Svoje izkušnje deli z vami, ker ni potrebe, da bi ponavljali njegove napake.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj