Na vsebino

Kaj pravi moja 3. čakra - čakra solarnega pleksusa?

V junijskem blogu znova nadaljujemo zgodbo o pregledu čaker skozi energijski sistem telesa na podlagi sedmih glavnih čaker.

Danes je na vrsti tretja čakra ali t. i. čakra SOLARNEGA PLEKSUSA oz. SONČNEGA PLETEŽA, poznana tudi po imenu POPKOVNA ČAKRA.

Sanskrtsko ime te čakre je MANIPURA in je povezana z našo osebno močjo. Je center naše notranje moči in radosti. Prav tako je prostor ega, strasti, moči in impulzivnosti ter odnosov, tako s sabo kot z drugimi.

Močno vpliva na našo samozavest, na ravnotežje v življenju in odnose z drugimi, saj se preko popka odpiramo svetu. Zato smo tukaj tudi najbolj ranljivi, ker trebušna votlina tudi v fizičnem smislu ni zaščitena s skeletnim sistemom oz. kostmi. Preko popka izgubljamo in pridobivamo življenjsko energijo in moč, da se znamo postaviti sami zase.

Otroci skozi razvoj in odraščanje pridobijo občutek o lastni moči s preizkušanjem svojih staršev in skrbnikov. Vendar, ne glede na to, kje in kako smo bili vzgojeni, v sebi nosimo občutek lastne osebne moči. Naše občutenje, kdo smo in koliko nadzora občutimo nad svojim življenjem, pa se kaže v zdravju naše čakre solarnega pleksusa.

Naša osebna moč nam omogoča zavedanje, kdo smo in kaj želimo doseči v življenju. Ta vizija pa vpliva na to, kdo dejansko postanemo. Naš občutek moči ali njegovo pomanjkanje se nato izraža v odločitvah, ki jih sprejmemo.

Ta čakra se začne razvijati med osemnajstimi meseci in četrtim letom starosti ter nam v energijskem smislu omogoča astralna potovanja in sprejemanje nasvetov duhovnih vodnikov. Ta čakra je odgovorna za jasnovidnost posameznika.

Barva popkovne čakre je RUMENA. Predstavlja naše notranje sonce, notranji ogenj, smeh, ki žari od znotraj navzven. Vpliva in s prano oskrbuje celotno trebušno votlino, trebušne organe in izločevalni sistem.

Ljudje, ki imajo tretjo čakro v RAVNOVESJU, vedo kaj hočejo v življenju. Zaupajo vase, so modri in radostni. To so ljudje, ki izstopajo s svojo osebnostjo, zaupajo svojemu notranjemu vodstvu. So vztrajni, stabilni in energični. Pravimo, da imajo jeklene živce. Dobro razvito tretjo čakro prepoznamo tudi po gladko delujoči presnovi ter po zdravem in trdnem spancu.

Oseba s PREMALO energije v tretji čakri se pogosto počuti izgubljeno, dezorientirano in je polna samopomilovanja, ker nima občutka, da ima nadzor nad svojim življenjem. Pomanjkanje energije v tej čakri osebe v fizičnem telesu čutijo kot splošno utrujenost in izčrpanost. Taki ljudje vidijo v življenju samo ovire. Pogosto pa so zaposleni kot delavci, ne kot lastniki ali strokovnjaki z odgovornostmi, saj je tovrstna odgovornost za njih preveč izčrpavajoča in naporna. Na telesni ravni se oslabljena tretja čakra kaže v motnjah hranjenja, želodčnih težavah, težavami z jetri in žolčnikom, disfunkciji trebušne slinavke in vnetju dvanajsternika.

Oseba s PREVEČ energije v tretji čakri je vedno v akciji in fizičnem gibanju, saj jo to dela živo. Ob sedenju hitro postanejo nemirni. Je pa taka oseba obsedena z močjo, velikokrat je tudi nevoščljiva in častihlepna. Te osebe iščejo potrditev v zunanjem, materialnem svetu. Pogosto dajejo vtis, da so navzven zelo močne in imajo vse pod nadzorom, vendar pa to velja le redko. Notranje se čutijo manjvredni in nesamozavestni ipd., posledica tega pa so prikriti izbruhi jeze in razdraženost. Take oseba se težko sprosti in prepusti.

ČAKRA

KORENSKA ČAKRA

Sanskrtsko ime:

MANIPURA

Barva:

RUMENA

Element:

OGENJ

Mantra:

»RAM«

Zvok:

Odprt »O«

Telesna pozicija:

Malo nad popkom

Žleze:

Trebušna slinavka, del nadledvične žleze

Glavna tematika:

Občutki, moč volje, moč občutenja in izražanja samega sebe, samonadzor, osebnost, razporeditev življenjske energije po telesu

Čut:

Vid

Vpliva na:

Trebušna slinavka, želodec, žolčni mehur, jetra, vranica, tanko črevo, trebušna votlina, vegetativno živčevje

Pozitivni duševni vidiki:

Občutenje svojega jaza, čustvenost, sočutje, empatija, občutljivost, vztrajnost, spontanost

Negativni duševni vidiki:

Čustvena hladnost, sentimentalnost, samopomilovanje, ljubosumje, obsedenost z močjo, brezobzirnost, napadalnost (agresija)

Telesni znaki, ki kažejo na motnjo:

Težave v delovanju želodca, obolenja jeter, vranice, žolčnika, težave s prebavo, težave v ledvenem delu in hrbtu, živčne bolezni, sladkorna bolezen, povečana telesna teža, artritis

Duševni znaki, ki kažejo na motnjo:

Bes, razdražljivost, strahovi, nočne more, motnje spanja, negotovost, pomanjkanje samospoštovanja, občutek manjvrednosti, motnje hranjenja

NAMIGI ZA URAVNOVEŠENJE IN KREPITEV 3. ČAKRE:

*SONČNA SVETLOBA – odprite se sončni svetlobi, privoščite si sončenje, saj je sončna svetloba še posebej blagodejna za aktivacijo tretje čakre.
* MEDITIRAJTE preko elementa popkovne čakre – OGNJA. Sedite pred kamin ali ogenj na prostem, v stanovanju prižgite sveče.

*Petje MANTRE »RAM« in izgovarjanje samoglasnika »O«. Medtem, ko vzravnano sedite, globoko vdihnite skozi nos in pri izdihu izgovorite oba glasova. Vajo večkrat ponovite.

*V svoje življenje uvedite več RUMENE barve. Nosite obleke rumene barve, kakšno steno pobarvajte v rumeno, na mizo postavite rumen šopek, jejte več hrane rumene barve. V poletnih mesecih pojejte veliko ananasa, ki deluje vzpodbudno tudi na sam prebavni trakt.

*Naučite se izražati svoja čustva, vpišite se v igralski tečaj ali pa se vključite v kak seminar govorice telesa.

*Tretjo čakro krepi tudi GLASBA nabita s čustvi. Poslušajte Schubertovo, Brahmsovo in Chopinovo glasbo.

*PLES - dinamičen ples ognja, moči in zavesti, ki v naše telo vnese ognjeno energijo, nam daje pogum in moč.

*Privoščite si dovolj TOPLOTE, še posebej pozimi. Obiščite savno.

*GIBANJE – na dnevni bazi, saj zelo spodbuja gibanje v tej čakri.

Ko vstanete ali ko greste spat, na glas ali v mislih, ponovite naslednje AFIRMACIJE:

»Zaupam svojim občutkom in sprejemam obilne darove življenja«

»Moja notranja moč me vodi, da prepoznam in uresničim svoje cilje.«

»Odpovedujem se nenehnemu presojanju in dovolim, da moje življenje poteka svobodno.«

»Z vso močjo svoje osebnosti pomagam drugim.«

»Pri polni zavesti se znam pravilno odločati.«

Na široko odprite svoj solarni pleksus sončni svetlobi bližajočega se začetka koledarskega poletja ter si napolnite vaše telesne baterije z energijsko močjo solsticijskega dne.

RAAAAAAAM!

Vir: Hollisana
Ines Matkovič

Ines Matkovič

hollisana.si

Velika ljubiteljica narave in naravnega zdravljenja. Po svoji osnovni izobrazbi univ. dipl. psihologinja, v svojem srcu in duši pa zagotovo naturopatinja oz. terapevtka holistične medicine. In to je tudi osnova iz katere izhaja pri svojem delu s ciljem vračanja nazaj k svojemu izvoru, k svojemu bistvu. Sodoben način življenja nas je oddaljil od narave in njenih (bio)ritmov, ki se prav tako nahajajo v vsakem izmed nas. Telo nam ves čas govori, le prisluhniti mu moramo znati.

Ravnovesje je ključ do optimalnega zdravja in srečnega življenja. V svojih blogih nam razkriva male in velike skrivnosti, kako lahko vse to dosegamo in kako si lahko pri tem na naraven način pomagamo predvsem sami. Kajti ključ do rešitve se skriva samo in edino v nas"

Z vami in za vas!

Z ljubeznijo!

LOGOTIP-PIKICE-300x216.png

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj