Na vsebino

Iz mojega mehurčka (15)

Kdaj lahko posvojim psa mladiča?

Ste že kdaj posvojili psa mladička? Koliko mesecev mora ostati po rojstvu pri mami, preden gre v novi dom, približno tri, mar ne?

V Švici, ki nudi še kako lepe pogoje za življenje, ni s človeškimi mladiči nič kaj bolj drugače. Po treh mesecih je dojenček pripravljen za v vrtec in mama za povratek v službo. Seveda dojenje nadomestita steklenička ali adaptirano mleko. Telo, za katero pravijo, da potrebuje devet mesecev, da se vrne v svoje prvotno stanje, pa je tukaj zrelo za povratek v službo že po osmih tednih. Da, to je država, za katero pravijo, da ima ženska najboljše pogoje za življenje. Verjetno samska ženska brez želje po reprodukciji.

Menim, da sta edini primarni osebi oziroma primarna skrbnika v otrokovem življenju lahko le oče in mama, nihče drug. Zaradi mene lahko tudi dve mame ali dva očeta. Ne pa dve vzgojiteljici, ki se delita na petnajst trimesečnikov. Je denar toliko vreden, da zamudiš prvi nasmeh svojega otroka? Ali pa, da bo otrok seperacijsko krizo doživljal zaradi vzgojiteljice?

Kaj pa, če drugače ne gre? A spet, vrtec nanese ob koncu meseca nekaj manj kot dva tisoč frankov. Za povprečnega gastarbajterja je to 40 odstotkov plače. Je vrednih teh 60 odstotkov da otroka od tretjega meseca naprej vzgaja tujec? Kaj pa stari starši? Stari starši so za crkljanje priložnostno, ne pa vsak dan po osem ur namesto staršev.

In Švica pri tem ne popušča. Mogoče bo kdaj drugače, ko se bodo mame odločile postaviti svoje otroke na prvo mesto. Potem bodo ti otroci odraščali v drugačnih pogojih, z nekaj več ljubezni in bodo sposobni nekaj več ljubezni tudi nuditi drugim. Avtohtone prebivalke Švice baje velikokrat dajo odpoved in to leto dni nekako že preživijo. In spet se vse vrti okoli denarja. Verjetno stari starši finančno pomagajo in verjetno očetje delajo od jutra do mraka, tako da je eden od staršev zagotovo prikrajšan pri vzgoji svojega malčka. Verjamem, da pri podjetnikih v Sloveniji ni nič drugače. A tukaj se kljub temu 90 odstotkov mam po treh mesecih porodniške vrne v službo. Sama sem se po štirih, pristala pa sem zgolj na delo od doma. Če bi lahko izbirala, bi verjetno rodila v Nemčiji, ki ima do treh let porodniško, zadnje leto je sicer plačano samo 50-odstotno. Pa vendarle. Otrok v začetku življenja ne potrebuje nič drugega kot starše. Kakšni starejši ljudje se bodo spotaknili ob moje besede, češ, da oni so že naslednji dan po rojstvu otroka pobirali krompir. Da, so. Ampak življenje gre naprej in od takrat do danes je vse veliko drugače. Včasih so tudi dali novorojenčku pit vodo, a današnje smernice to priporočajo šele po šestih mesecih. Celo lahko pride do hudih posledic, če otrok spije preveč vode.

Zašla sem iz bistva. V Švici se ženskam ne zdi prav nič narobe, če se vrnejo tako zgodaj v službo in otroka dobesedno porinejo tujcu v roke. Mislim, da se ženske celo veselijo povratka v službo. Tako so vzgojene in menijo, da je tako prav. Jaz se izrazito ne strinjam z njimi. Bližina, ki jo lahko nudiš otroku, je najbolj pomembna. Ali ste že slišali tisto famozno misel, ki pravi, da čez 20 let nihče ne bo vedel, da smo bili vse dneve v službi, razen naših otrok?

Torej, kaj je rešitev, nočne? Reformacija? Da bodo otroci čez 30 let brali o meni v učbenikih, kako sem spremenila ustavo? Verjetno je večja možnost, da zadanem na lotu kot pa da spremenim nekaj v tem 100 let za kuhalnico stilu življenja.

In potem berem, kako se jezijo mamice v skupinah, ker še niso dobile koronskega dodatka, ki je že tako ali tako nek bonus, za katerega sploh niso vedele. Oh, Slovenija ima določene stvari veliko boljše urejena kot ta opevana Švica. Le upam lahko, da moj otrok ne bo zrasel v takega “brezčutneža” kot so prebivalci tukaj.

Laura Butaja

Laura Butaja

Skoraj vedno z nasmehom na obrazu, a kadar ga ni, s krepko stisnjenimi obrvmi in ustnicami. Z iskrenimi in velikokrat preveč v celofan zavitimi besedami, ki pa na koncu vendarle tvorijo smiselno celoto. Z motom nasmejati bralce in željo premakniti kakšno dejansko ali pa zgolj oviro v glavah.

Dobrodošli na mojem popotovanju, kjer boste deležni prigod navihane enaindvajsetletnice, ki se spopada z življenjem in njegovimi izzivi.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj