Na vsebino

Letno poročilo - vse sem naredil narobe - sankcije so obvezne

Celo leto je že mimo, odkar sem pustil redno službo in se podal v neznano. Verjetno se zdaj sprašujete:« Kako v neznano? A nisi pridobil čim več informacij o podjetništvu, preden si šel v to?” Iskreno lahko rečem, da premalo. V življenju je veliko stvari, ki se jih človek nauči skozi lastne izkušnje, vendar priznati moramo, da bi mi bilo veliko lažje, če bi v podjetniške vode skočil bolj pripravljen.

Učenje z opazovanjem mentorja

Če bi lahko obrnil čas nazaj, bi se moje poslovne poti lotil na manj boleč način. Preden bi pustil službo, bi poskusil poiskati mentorja. To bi moral biti uspešen poslovnež, ki bi bil pripravljen z mano deliti izkušnje. Trudil bi se z njim preživeti čim več časa in ga opazovati pri delu. Vedno sem se največ naučil z opazovanjem. Tudi avto sem se naučil voziti tako, da sem vsak dan opazoval mamo, kako vozi. Kmalu sem ji začel prigovarjati, da mora prej prestaviti v višjo prestavo. Oprosti mama.

10 znakov, ki kažejo, da niste za podjetnika

Pred kratkim sem prebiral internetno stran Blaža Kosa in naletel na blog z naslovom 10 znakov, da niste za podjetnika. V blogu je naštetih deset stvari, na katere bi morali biti pozorni vsi, ki razmišljajo o podjetništvu. Blaž poziva bralce, ki se najdejo v treh izmed desetih naštetih stvareh, naj dobro premislijo, preden naredijo ta korak. Jaz sem se našel pri kar šestih.

Vsaka sprememba je dobra, tudi če je slaba

Če bi Blažev seznam prebral pred enim letom, verjetno to ne bi spremenilo moje odločitve. Tisti trenutek sem namreč nujno rabil spremembo. Bi pa njegov seznam sigurno vplival, na način, kako se bi lotil samostojnega podjetništva. Mislim, da je bil ravno to Blažev namen. Opozoriti na nevarnosti tiste, ki se prvič podajajo na podjetniško pot.

10 znakov, ki kažejo, da ste za podjetnika

Blaž je naredil tudi seznam stvari, ki kažejo, da imamo potencial postati uspešen podjetnik. Pravi, da bi se morali vsaj enkrat v življenju preizkusiti v podjetništvu, če se najdemo v vsaj polovici od naštetih znakov. Jaz sem se našel točno v polovici. Ta ugotovitev me je potolažila, da pa morda le nisem vsega naredil narobe.

Prijaznost v podjetništvu, ni vedno dobra stvar

V mojem prvem letu podjetništva, sem spoznal moje tri najšibkejše točke. Moja prva šibka točka je, da sem preveč prijazen. S tem nočem povedati, da bi moral biti nesramen, ampak, da bi moral od vsakega zahtevati, da v določenem roku naredi vse, kar je bilo dogovorjeno. Dober podjetnik vedno dobi kar hoče in vedno poskrbi, da njegove stranke ne ostanejo prikrajšane.

Brez denarja ni podjetja

Moja druga šibka točka je denar. Na finance pomislim šele takrat, ko jih začne primanjkovati. V podjetju mora biti denar na prvem mestu, saj brez denarja podjetje ne more obstajati. Najboljša šola, da se naučimo pomembnosti denarja je, da ostanemo brez njega. To bo sigurno spremenilo naš odnos do papirčkov, ki jih nosimo v denarnici.

Bolje ena realizirana ideja, kot 100 nerealiziranih

Moja tretja šibka točka me spremlja že od malih nog. To je pomanjkanje fokusa. Dnevno mi gre čez misli nešteto idej in izboljšav. Nekatere zapišem, vendar le redke realiziram. Včasih si želim, da bi imel samo eno idejo, kateri bi posvetil vso svojo pozornost in energijo. Tako se mi ne bi bilo treba vsakič znova boriti z begom mojih misli.

Pomembnost terminskega plana

V prvem letu podjetništva sem se naučil, kako zelo pomembno je, da vsak projekt časovno opredelimo. Če tega ne naredimo, se nam lahko stvari vlečejo in vlečejo in ne premaknemo se nikamor. Paziti moramo, da se časovnih planov držimo sami in zahtevati moramo, da se jih držijo naši poslovni partnerji. V nasprotnem primeru morajo slediti sankcije.

Sankcije so motivacija, da v zadanem roku dosežemo cilj

Časovno sem natančno opredelil moj finančni cilj. Do konca letošnjega poletja mora biti na mojem poslovnem računu vsaj 8.000 €. Določil sem tudi kazen, ki bo sledila, če cilj ne bo izpolnjen. To me bo prisililo, da bom bolj fokusiran na pomembne stvari.

Če mi ne bo uspelo doseči mojega cilja, so kazni naslednje:

· kazen prve stopnje: Takoj moram začeti iskati službo. Sprejeti moram prvo delo, ki mi bo ponujeno, ne glede na vrsto dela, delovne razmere in višino plačila. V preteklosti sem že delal štiriizmensko delo, zato verjemite, da bom naredil vse, da do tega ne pride. Ta kazen pride v veljavo, če bo na mojem računu manj kot 5.000 €;

· kazen druge stopnje: Ta je nekoliko bolj blaga, vendar še vedno vključuje iskanje zaposlitve. Tukaj bom lahko pri izbiri dela malenkost bolj izbirčen. Mislim, da je redna služba največja kazen za nekoga, ki je okusil svobodo samostojnega podjetnika. Ta kazen se bo izvršila, če bo na mojem računu med 5.000 in 8.000 €.

23. 9. 2018

Zapomnite si datum 23. 9. 2018. To je dan, ko se bo končalo letošnje poletje. Če ne bom delal pravih potez, pa se lahko na isti dan konča tudi moja podjetniška kariera, ki se niti ni dobro začela.

Spremljajte mojo internetno stran in bodite na tekočem. Če se naročite na moje e-novice, pa boste preko elektronske pošte obveščeni o mojih projektih ter o mojih poslovnih podvigih in padcih.

Vir: JV

Oblikovalec notranjih prostor in produktov, v iskanju dobrih občutkov. Estet, ki ga navdihujejo brezčasne in trajnostne rešitve izboljševanja kakovosti bivanja in potovanja skozi življenje. V avtomobilih in motociklih vidi več, kot zgolj prevozno sredstvo. Uživa v preprostosti in ne razume prehitrega razvoja tehnologije. Svoje izkušnje deli z vami, ker ni potrebe, da bi ponavljali njegove napake.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj