Na vsebino

Livestream

V ponedeljek sem že ob osmi uri zjutraj bil na faksu. Izpit sem imel ta dan. Pa čeprav šele ob eni uri popoldan. Nekaj sem si hotel še ponoviti. Bolj kot to, pa mi je še boljše ker se s sošolci lahko malo pogovorimo o snovi. Hm ... ali mi pa mogoče ni, ker lahko ugotovim, da si nekaj nisem pogledal in postanem še bolj živčen. No, kakor koli. Imel sem na voljo pet ur.
Eno uro sem se še učil, potem pa sem vzel v roke telefon in malo pogledal dnevne novice ter pobrskal po Facebooku.

Pred oči mi je prišel videoposnetek, ki ga je delil eden izmed mojih prijateljev in na katerem je bilo mogoče videti človeka, ki leži na tleh in je močno pretolčen. Vsak zdravstveni laik je lahko ugotovil, da so to poškodbe od pretepa.
Ker skoraj vsakodnevno najdemo na Facebooku kakšen posnetek, ki prihaja iz vojnih območij in kaže izrazite slike brutalnosti vojn, sprva nisem namenil velike pozornosti. Želel sem videti od kod prihaja ta posnetek, kje je lokacija snemanja. Ni pisalo.
Razbral pa sem, da gre za posnetek, ki je bil predvajan v živo takoimenovani livestream. Pod posnetkom so se nabirali komentarji zgražanja in groženj.

Nič mi ni bilo jasno.
Želel sem slišati, kaj se dogaja toda nisem mogel predvajati zvoka zaradi ostalih. Potiho sem prižgal zvok in prislonil telefon uhu. "Prasec! Te kaj zebe? Si podhlajen?", se je slišalo.
Postalo mi je jasno, da je tisti, ki je pretepel osebo na tleh, v živo prenašal svoje ostudno dejanje. Nisem pogledal celega. Verjamem, da mnogo od tistih 250.000 oseb, ki je kliknilo na posnetek, le-tega ni pogledalo do konca. Grozno!

Do danes in verjetno še kakšen dan, poslušamo v medijih o tem dogodku, ki je zgrozil celotno Slovenijo. Toda zakaj ne enako odmeva dogodek iz Izole, kjer je mož ubil ženo? In se je zgodil na isti dan. Zato, ker tistega posnetka nismo videli.
Mar moramo res videti, da bi nas zgrozilo? Upam, da ne. Toda očitno se motim.
Če bi o tem dogodku pisal zgolj en članek v katerem bi pisalo, da sta dva moška do smrti pretepla tretjega, bi to šlo hitro mimo nas. Kot, da se ni zgodilo. Ali pa, da se je zgodilo nekje daleč od nas.

Enako kot gredo mimo nas posnetki iz vojnih žarišč. Saj so nekje daleč od nas. Le redki se zganejo. Najraje pogledamo mimo. Ker težko gledamo.

Mogoče v razmislek, še spodnji komad.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj