Na vsebino

Moksa in preslica - ko telo kliče po naravni pomoči

Čudežna naravna pomoč v jesensko-zimskem času, ko nas večina kašlja, kiha in ima nenehno mrzle roke in noge.

Čeprav smo v naših koncih šele dobro zakorakali v jesenski čas, smo po tradicionalni kitajski medicini že v začetku meseca novembra vstopili v obdobje ZIME – tj. obdobje ledvične energije, miru, spokoja in nabiranja energije, ki jo bomo potrebovali spomladi, ko je čas obdobja jetrne energije, čas za nov začetek, rast in delovanje. Kakor v naravi tako tudi v nas!

Že od meseca septembra naprej, ki je posvečen moksi in predpripravi na dolgo in mrzlo zimo, pospešeno govorimo o njej in izvajamo moksibustijo. Zato je tudi današnji blog namenjen ravno tej tematiki in opremljen z navodili, kako moksanje izvajati kar v udobju svojega lastnega doma. To je izredno preprosta tehnika z resnično blagodejnimi učinki za dušo in telo ter z ugodnim vplivom na padec imunskega sistema v mrzlih dneh, ki so pred nami.

Moksibustija je toplotna terapija, ki izvira iz tradicionalne kitajske medicine in je starodavno zdravilo »ognja«. Ta segreva naše telo, raztaplja nastalo sluz in odpravlja mraz (yin – hlad, negibnost), ki je posledica pomanjkanja yang energije (toplota, gibanje) v telesu.

Mokso sestavlja zmes kitajskih zelišč (Artemesiae vulgaris) in je ponavadi dostopna v obliki cigare. Prodre zelo globoko v telo, ga pregreje in razsluzi. Posledično se pospešita pretok energije po meridijanih in pretok krvi po telesu. Telo je zdravo takrat, ko je pretočno. Nepretočno telo je zakisano in zasluzeno. V takem okolju pa ni življenja, saj tam prebivata mraz, veter, vlaga in pomanjkanje energije. V telesu se začne kopičiti sluz zaradi napačne prehrane in prehranjevanja ob napačni uri, zaradi uživanja zdravil, pa tudi zaradi stresa in skrbi. Dalj časa se kopiči sluz, do večjih težav pride.

Poznamo 2 vrsti moksa palčk, in sicer dimno in brezdimno, katero prav zaradi manj intenzivnega vonja najpogosteje uporabljamo za domačo samopomoč v obliki cigare iz zoglenelega pelina.

Tradicionalna kitajska medicina izvaja moksanje po akupresurnih točkah, lahko pa se moksamo tudi po treh glavnih telesnih področjih. In prav o tem bomo govorili danes. Za domačo samouporabo in samopomoč se moksamo na naslednjih predelih:

  1. Predel glave – tretje oko: področje med obrvmi, le spredaj.
  2. Pljučni predel – srčna čakra: spredaj v liniji prsnih bradavic in zadaj med lopaticami.
  3. Predel popka – urogenitalno področje: spredaj v območju popka in zadaj na ledvenem predelu.

Kateri predel bomo moksali, izberemo glede na to, katero prevladujočo težavo imamo. Če imamo nenehno poln nos ali ponavljajoče se vnetje ušes, izberemo torej območje glave in moksamo v predelu tretjega očesa.

Kadar pa nimamo specifičnih težav, izberemo predel popka, saj je to naša »točka prvega hranjenja«. Je tudi glavna vstopna točka, preko katere pregrejemo celo telo, ker se v tem območju nahajajo tudi ledvičke, naš rezervoar življenjske energije.

Mokso najpogosteje uporabljamo za lajšanje težav:

  • respiratornega sistema (kašelj, bronhitis, pljučnica, astma, prehladi …),
  • predela glave (sinuzitis, vnetje ušesa, rinitis …),
  • urogenitalni predel (neplodnost, prostatitisi, ciste, miomi, endometrioza, težave z menstruacijo, vnetje mehurja, ledvic, maternice in jajčnikov …),
  • krepitev imunskega sistema,
  • odpravljanje mrazu v telesu ipd.

Moksa terapija se lahko izvaja in se jo celo priporoča izvajati skozi celo leto oz. kadarkoli v letu, ko nastopijo težave. Želeni predel moksamo, dokler se ta ne segreje oz. vsaj 20 minut.

Število potrebnih moksanj je odvisno od časa nalaganja sluzi. Učinek se opazi že po prvi terapiji. Pri otrocih je učinek veliko hitrejši, zato je običajno trajanje moksanja krajše.

Uporabljamo jo tudi v podporo terapijam uradne medicine, saj so zaradi hitrejše razgradnje sluzi terapije učinkovitejše.

Terapija je popolnoma neboleča, brez stranskih učinkov in je primerna za vse starosti. Razlika se pojavi le v izbranem predelu moksanja (npr. pri mlajših otrocih moksamo največkrat predel med lopaticami).

Vse, kar potrebujemo, je le ena moksa palčka, svečka za segrevanje cigare, pepelnik za otresanje ogorka ter steklen kozarec ali steklenico, kjer na koncu shranimo moksa palčko.

Kratka NAVODILA za uporabo:

Paličico mokse prižgemo na sveči, da je žareča. Postavimo jo približno 1 cm od kože (oz. toliko, da nas ne peče) in grejemo tako, da paličico mokse vrtimo v krogu. Od nje terjamo, da je vedno žgoča in žareča, zato jo pogosto postavljamo na ogenj in otresamo. Več vlage je v telesu, bolj jo bo moksa povlekla nase, bolj bo ugašala. Mokso varno ugasnemo tako, da jo zapremo v prazno steklenico oz. steklen kozarec, saj tako ostane brez kisika in ugasne. Ne smemo je pustiti na pepelniku, ker bo le-ta počil. Naslednji dan jo lahko mirno spet prižgemo in uporabimo. Ena paličica zadostuje približno za 3 uporabe po 20 minut.

Kot super dopolnilo k moksibustiji v teh mrzlih dneh priporočamo še kopel in/ali inhalacije iz preslice, obkladke ter in presličinega čaja. Preslica vsebuje veliko silicija, minerala mladosti in kot taka blagodejno vpliva na vsa stanja in nepravilnosti na naši koži. Poleg tega krepi naša dva glavna čistilna organa v telesu, ledvice in jetra, saj ju spodbuja in tonificira, da bolje delujeta. Poleg tega spodbuja tudi potenje kot pri savnanju. Telo se bo tako lažje prečistilo in odpravilo odvečne toksine ven iz telesa.

Preslica in toplota vode zmehčata predele telesa, ki so boleči in manj gibljivi npr. boleč vrat, mrzel in boleč križ, kolki, zategnjen ramenski obroč ipd. Blagodejno vpliva na vse tiste, ki imate pogosto mrzle in/ali potne roke in noge, ter na vse težave na področju urogenitalnega trakta, PMS-je, težave z menstrualnim ciklom, vročinske valove, slabo prekrvavitev, rjave madeži in pege po telesu ipd.

Pri izvajanju kopeli načeloma ni kontraindikacij. Pazljivi morajo biti le tisti posamezniki, ki imajo poudarjene krčne žile in tisti, ki imajo težave s srcem in povišanim tlakom. V tem primeru naj voda ne bo prevroča, obolele noge pa ne namakamo predolgo v vodi.

Poslušaj se, telo ti bo samo povedalo, kaj mu paše in kaj ne.

PRIPRAVA KOPELI:

100 g njivske preslice namočimo čez noč v 3 litre vode. Ko zavremo vodo, preslico kuhamo na zmernem ognju od 20 do 30 minut. Če smo jo prejšnji dan pozabili predhodno namočiti, jo kuhamo dlje oz. približno 1 uro. Nato vsebino precedimo in vodo prelijemo v bolj vročo vodo za kopel. Pred in med kopeljo je priporočljivo piti veliko vode ali presličinega čaja, saj boste s tem telo prepojili z vodo in se bo s tem lažje sprožil proces potenja. V vodi smo lahko do vratu ali do podpazduh, glavni del, ki pa mora biti vedno v vodi sta predela ledvic in jeter. V kopeli se namakamo 20 minut. Ko končamo, se še mokri zavijemo v brisačo in dovolimo telesu, da se še naprej poti leže v postelji. Isto zavojček lahko uporabite 3x. Mamice pa lahko dodajo 2 dcl presličinega čaja dojenčku ob prvem kopanju.

PRIPRAVA ČAJA:

Za tonifikacijo v ¼ l vrele vode (2,5 dcl) dodajte čajno žličko zelišča suhe njivske preslice. V vreli vodi jo pustite stati le 3 min, nato čaj precedite in ga pijte še toplega in po požirkih. Drugače pa preslico pustimo v vodi 30 minut, nato precedimo in pijemo 3x na dan po eno skodelico.

OBKLADKI:

Pest ali dve posušene njivske preslice položite na cedilo in prelijte z vrelo vodo. Zmehčano zelišče položite na kos blaga, zavijte in še vroče položite na obolelo mesto. Predel previjte s prozorno folijo za živila ali s povojem. Pustite, da učinkuje čez noč.

Za konec pa še kratka in preprosta NALOGA:

Moksaj se vsaj en teden ali dva zaporedoma. Ne samo takrat, ko zboliš.

Izkoristimo vse energetsko ugodne dneve (enakonočje, solsticij, polna luna) sebi v korist, saj so učinki moksanja in preslice pri odpravi sluzi, mraza in vlage iz telesa na takšne dneve 3-kratni!

Pravočasno okrepimo in podkrepimo svoj imunski sistem, da ne bomo potem celo zimo kašljali, kihali in se slabo počutili še v spomladanskih dneh.

In ne skrbi, nikoli ni prepozno, tudi če začneš kakšen dan pozneje. Tvoje telo ti bo v vsakem primeru zelo hvaležno.

V zimskem času vam želim čim več toplote. Tam, kjer je toplota, tam ni bolezni. Tam domuje le močan imunski sistem, dobro počutje in dobra volja!

Vir: Hollisana
Ines Matkovič

Ines Matkovič

hollisana.si

Velika ljubiteljica narave in naravnega zdravljenja. Po svoji osnovni izobrazbi univ. dipl. psihologinja, v svojem srcu in duši pa zagotovo naturopatinja oz. terapevtka holistične medicine. In to je tudi osnova iz katere izhaja pri svojem delu s ciljem vračanja nazaj k svojemu izvoru, k svojemu bistvu. Sodoben način življenja nas je oddaljil od narave in njenih (bio)ritmov, ki se prav tako nahajajo v vsakem izmed nas. Telo nam ves čas govori, le prisluhniti mu moramo znati.

Ravnovesje je ključ do optimalnega zdravja in srečnega življenja. V svojih blogih nam razkriva male in velike skrivnosti, kako lahko vse to dosegamo in kako si lahko pri tem na naraven način pomagamo predvsem sami. Kajti ključ do rešitve se skriva samo in edino v nas"

Z vami in za vas!

Z ljubeznijo!

LOGOTIP-PIKICE-300x216.png

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj