Na vsebino

O tem in onem (21)

2023 – LETO ZA POZABO ALI OPOMIN?

Nadaljujem z navado, da se v januarju tekočega leta ozrem nazaj in z enim očesom poškilim naprej. To počnem že odkar pomnim, pa niti ne najdem pravega vzroka za to. Navada pač.

V lanskem blogu (03.01.2023) sem zapisal, da bo l.2023 pestro, kar je že v osnovi napoved, ki ne more kaj prida zgrešiti. Vedno je bolj ali manj pestro. Globalno, lokalno, osebno, v družini, soseski, kjerkoli. Seveda se zato v lanski napovedi nisem zmotil, kar potrjuje že bežen pregled minulega leta in to na globalni kot tudi lokalni ravni. Vsega je bilo preveč, na žalost predvsem tistega, kar spada med slabe obete za komaj začeto leto. Svetovnim politikom (z mafijo v ozadju ali brez nje) pregovorno znova in znova uspeva dokazati totalno nemoč, česar ne razumem drugače kot njihovo opravilno nesposobnost brez trohice odgovornosti. V letu 2023 so to jasno dokazali vsem nam in to predvsem glede nesposobnosti dogovorov o čemer koli. Vzrokov zato je več kot listja in trave, a vse bolj je jasno, da so njihove odločitve izključno stvar ekonomskih interesov.

Kaj je torej obeležilo leto 2023 v svetovnem merilu?

Na prvo mesto postavljam naravne katastrofe (potresi v Turčiji, Siriji, Maroku) ki so terjali preko 37.000 žrtev in predvsem v Antalyi v par minutah zravnali z zemljo vse, kar je skozi stoletja ustvarila človeška roka. Uničujoči požari, poplave, silovita neurja z orkani in točo po vsem svetu (spomnimo se poplav in neurij v Sloveniji) ter temperaturni rekordi malodane povsod se zdijo čedalje bolj »normalen« pojav, kakor koli si to pač razlagamo. In to skrbi. Vse kar zmoremo storiti je to, da si izmislimo nov pojem, ki se mu reče nova normalnost. Kaj več od tega ne zmoremo.

Na geo-političnem področju je napad gibanja Hamas na Izrael povsem zatemnil novice o sicer še kako aktualnih dogajanjih v Ukrajini. Tamkajšnji spopadi so čez noč zginili z naslovnic medijev, kar je medijski odziv na status quo situacijo ukrajinsko-ruskih bojišč (kar je sicer daleč od resnice, čeprav ukrajinska protiofenziva ni dosegla načrtovanega).

Nemirno s številnimi žrtvami je bilo tudi v Peruju, Venezueli, Azerbajdžanu, Armeniji, Jemnu Sudanu…..skratka svet »gori«. Se zdi, da še nikoli tako intenzivno. Pravijo, da smo priča izrazitejšim spremembam v geopolitični ureditvi sveta. Bo že držalo, če vsi to trobijo. Pa tudi trobiti jim ni treba. Vsi (brez izjem) povečujejo stroške za oboroževanje in zame je to dovolj velik signal, da politiki eno trobijo, drugo pa delajo in, da smo globoko zabredli.

Izven bojišč so svet pretresli strelski pokoli v Srbiji in Češki. Nihče ne pozna odgovora na to kaj se je dogajalo v glavi srbskega 13-letnika, ki je ubil devet sošolcev in varnostnika šole. Le dan kasneje 20-letni mladenič nadaljuje uničujoč pohod v treh vaseh v Srbiji – življenje izgubi osem mladih. In par mesecev kasneje se zgodi še Praga s še večjim številom žrtev. Kdo je naslednji?

In še bi lahko našteval v nedogled, našteto se mi je pač najbolj zarisalo v spomin.

Vse to seveda skrbi, mesta, ki so bila »varna« niso več varna, mi pa postajamo čedalje bolj nemi opazovalci vsega naštetega. In ravno lani smo se prepričali, da grožnja vsem nam ni nujno ekstremizem ampak postajamo »grožnja« drug drugemu. In jasno, še kar naprej živimo v prepričanju, da se to nam ne more zgoditi. Ja, malo morgen, seveda se nam lahko zgodi. Ob tem, hvala za vse javne prireditve (božično-novoletni sejmi, silvestrovanja na prostem,…), ki jih varuje cel kup policistov v uniformah ali brez njih, da o snajperistih na strehah prestolnic sploh ne govorim. Mene ne bo tam, zagotovo ne. Celo ogleda fuzbalskih derbijev brez prisotnosti policijskih kordonov si ne znamo več privoščiti, kar je po mojih kriterijih družbena polomija na kubik.

Pa vendar je bilo v 2023 tudi cel kup dobrih stvari, le potegniti jih je treba na plano.

Baje je premagana epidemija Covida-19, pa številni dosežki medicine na najzahtevnejših področjih ( Alzheimer, Aids n.pr.), pa končno sprejete vsaj nekaj obvezujoče zakonodaje na področju fosilnih goriv ( Dubai 2023), pa dobre napovedi glede uporabe energije po kriteriju, da več dobiš kot vložiš, ….itd. Dobra vest je tudi evidentno zaustavljeno iztrebljanje gozdnega bogastva v porečju Amazonke, pljuč sveta, kot tudi sprememba zakonodaje na področju zaščite oceanov. Verjetno bi si vsak od nas želel, da bi bil spisek globalnih pozitivnih premikov daljši, a trenutno več ne zmoremo, vsaj zdi se tako.

Če zdaj preidem na lokalno raven, na raven države, potem leto 2023 za nas Slovence ni zapisano kot dobro leto. Vsaj osebno ga ne dojemam kot tako. Nič ni štrlelo iz sivega povprečja, ali pač?

Poplave v avgustu so imele direkten vpliv na vladne načrte pri izvajanju reform (poplavna sanacija in obnova je ocenjena na 10 milijard Eur) ampak spet iz razloga, ker so nas ti ekstremi ujeli na levi nogi. Vsaj tako trdijo krajani najbolj prizadetih območij, ki že desetletja opozarjajo na nujnost ureditve vodotokov in strug. Desetletja.

Od vseh reform tako beležimo le odstope štirih ministrov s celim kupom predhodnih zdrah znotraj in izven koalicije, kar spet potrjuje, da se politika ukvarja sama s seboj. »Dosežek« reform v zdravstvu je torej le odstop ministra Bešič Loredana ter ukinitev dopolnilnega zavarovanja, ki bo postalo del obveznega prispevka (s 1. januarjem 2024). Kaj bomo imeli od tega državljani pa (še) ne vemo, zaenkrat smo še vedno priča slabšanju in ne izboljšanju razmer v zdravstvu.

Nadaljuje se tudi limonada v podobi organiziranosti javnega TV servisa (RTV Slovenija), ki traja že par let in je trenutno v obravnavi ustavnega sodišča. Neverjetno, na kaj trošimo resurse!

Enako dolgo se vlečejo pogajanja za nov plačni sistem javnega sektorja (aktualnost vsake Vlade zadnjih 30 let).

Še celo žice na meji nam v celem letu ni uspelo odstraniti, da o zamudah drugega tira in drugi cevi karavanškega predora sploh ne govorim. Vse se zatika in zamika, stroški pa rastejo in rastejo. Vse to povzroči prosti pad popularnosti Vlade, ampak ne skrbite: se že pobirajoJ Deja vú situacija, na zapadu ništa novo.

Če povzamem grobo: politično dokaj pasivno in »dolgočasno« leto za Slovenijo. Po metereološko rečeno: bilo je to deževno in spremenljivo leto z nekaj sončnimi obdobji.

Ob zaključku današnjega pametovanja pa še moja napoved za 2024:

Ne bo pestro kot sem napovedal za l.2023 ampak bo brez dvomov ŠE BOLJ PESTRO.

Kar nekaj trenutnih kazalcev mi daje to slutiti in vedeti, iskreno pa upam, da se motim. Živi bili pa vidjeli, vsekakor pa SREČNO in ZDRAVO 2024 vsem, ki to berete!

Scorpius

Scorpius

Kritičen do dogajanj okrog sebe, a nikoli brez sugestije. Včasih zbodem, da predramim zaspane in pasivne. Sicer pa ljubitelj narave, glasbe, tudi naprednih tehnologij, a ne njihov suženj. Nekoč deloholik, danes zmerno umirjen.

Življenski moto: kar lahko storiš danes še enkrat premisli in naredi pojutrišnjem.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj