Na vsebino

Astronomija in astrofotografija na rodni grudi (2)

Danes se bom lotil verjetno najbolj pomembne stvari pri astronomiji/astrofotografiji, montaže.
Montaža, kaj je to?
To je tista stvar, na katero namestimo teleskop oz. optično cev. Montaža mora biti primerno velika in mora imeti zadostno nosilnost, saj v nasprotnem primeru prihaja do raznih problemov. Pri samem opazovanju se to opazi pri majavosti celotne strukture, kar nam povzroča težave z fokusiranjem in opazovanjem. V primeru fotografije, pa težko (ali pa celo nemogoče) naredimo daljši posnetek brez tresenja.

Montaže na grobo delimo na dva tipa, in sicer ekvatorialno (EQ) in altazimutno (ALT-AZ).

Bom začel z bolj enostavno, tisto, ki jo vsi poznamo, ALT-AZ montaža (V to skupino spadajo tudi DOBSON montaže, fotografski tripodi in razni sledilci).
Montaža je zelo enostavna, ima dve osi, saj se giblje LEVO-DESNO in GOR-DOL. Astronomska montaža pa lahko vsebuje tudi motorje, ki premikanje opravijo namesto nas. Velikokrat so tudi računalniško podprte (GO-TO), ki nam olajša iskanje nebesnih teles.
Astrofotografija s takšno montažo ni priporočljiva (se pa da), saj zaradi rotacije Zemlje pride do rotacije polja in se pri fotografiji pojavijo artifakti. Temu se da izogniti, ampak je za to potrebno vložiti precej znanja in truda. Največkrat se uporablja za opazovanja, saj je intuitivna in enostavna za uporabo. Na hitro bom omenil še DOBSON montažo, ki je po moje, najenostavnejša oblika montaže za opazovanje, ima pa pomankljivost, saj so večje izvedbe (za večje teleskope) precej okorne in težke.

Drugi tip montaže je ekvatorialna montaža (EQ), za nepoznavalca je lahko kar "zastrašujoča", saj je njeno gibanje/premikanje nenaravno in deluje na osnovi ekvatorskega koordinatnega sistema. Montaža je primerna predvsem za fotografijo, mogoče malo manj za samo opazovanje, saj se zaradi gibanja montaže in položaja optične cevi na njej lahko zgodi, da je opazovanje oteženo zaradi "čudne" pozicije okularja.
Montaža ima tri (3) osi, od katerih je ena VEDNO obrnjena na sever (polarna os), ostali dve, pa se premikata. Osi se imenujeta Ra (Rektascenzija) in DEC (Deklinacija). Ti dve osi sta ekvivalenta ALT-AZ, s to razliko, da sta vezani na nebesni obod. Pogoj, da montaža sledi rotaciji zemlje je, da je čim bolj umerjena na severni nebesni pol. Veliko ljudi misli, da je Polaris (Severnica) ta točka, vendar se pol nahaja približno eno (1) ločno stopinjo stran od Severnice. Zanimivo je tudi, da se na južni polobli, polarna nastavitev dela v okolici Južnega križa, saj Severnica tam ni vidna (Imamo srečo, da je pri nas to bolj enostavno). Samo gibanje montaže je težko opisat, se pa najde kakšen posnetek na spletu, ki bo mogoče lažje prikazal samo gibanje montaže.

Značilnost EQ montaže je tudi t.i. Meridijanski obrat (meridian flip). Ko pride montaža v lego, ko je obrnjena na jug/sever, se mora zaradi položaja teleskopa, ki ga nosi, obrniti. Kako opisati tole? Z besedami zelo težko, še ko se stvar v živo gleda, marsikomu ni jasno (lahko tudi "poguglate" besedno zvezo).
Še na kratko o sami rotaciji polja. V priloženih slikah, je zelo lepo vidno, kako se ozvezdje Orion "obrača" skozi noč. To se lahko tudi na lastne oči prepričate za vsako ozvezdje na našem nočnem nebu (lepi primeri so Veliki voz, Kasiopeja, Orion...).

Sam si lastim več montaž, različnih tipov in sicer:
- EQ3 pro, ki ima nosilnost približno 5 kg (za astrofotografijo do 3 kg) in je namenjena predvsem manjšim optičnim cevem oz. DSLRju.
- HEQ5 pro, ki ima nosilnost 15 kg (za astrofotografijo do 10 kg), na kateri se ponavadi znajde Newton teleskop 150/750mm.
- Heritage Virtuoso ALT AZ montaža, ki ima nosilnost do 2,5 kg in jo uporabljam predvsem za opazovanje Lune.
- DWARF 2, "pametni teleskop", ki deluje na principu ALT AZ montaže (več o njem pa kdaj drugič).

Kaj še povedati o montažah? Katero montažo uporabljati in katere se izogibati?
Če se bi želeli ukvarjati izključno z opazovanjem, bi predlagal DOBSON montažo, saj je zelo intuitivna in enostavna za uporabo. V primeru, da bi pa vstopili v svet astrofotografije, je pa ekvatorialna montaža skoraj nuja.
Izogibati, pa se je potrebno predvsem majhnim in nestabilnim montažam/ tripodom, saj le ti na hitro pokvarijo izkušnjo in kaj lahko se zgodi, da teleskop in montaža postanejo obešalnik za oprane "cunje".

Za morebitna vprašanja, predloge ali kritike, pa me lahko kontaktirate na Facebooku, preko elektronske pošte: [email protected] ali pa me pocukate za rokav.

Jasnega neba, oštrega fokusa in dobrega motiva!

Vir: AstroBerni
Bernard Lesica

Bernard Lesica

www.astroberni.org

Sem Bernard, po domače AstroBerni oz. tisti, ki fotografira male bele pikice na nočnem nebu.

Nočno nebo me navdušuje že od malega, ko smo kot otroci, v toplih poletnih večerih ležali na tleh in strmeli, v takrat še temno nebo.

V osnovni šoli, sem dobil prvi daljnogled, leta kasneje prvi teleskop, v 2019 tudi prvi dslr in otroške sanje, so se spremenile v hobi, v katerem uživam in poskušam napredovati z vsakim naslednjim klikom zaslonke.

Konec leta 2022 sem ustvaril spletno stran (www.astroberni.org), kjer najdete vse moje dogodivščine, druženja, fotografije in še mnogo več.

Tako...., to je na kratko o meni, kaj več o hobiju, dogodivščinah in vsemu, kar je povezano z temnim nebom (ki ga je vse manj), pa ob naslednji priložnosti.

Jasnega neba, oštrega fokusa in dobrega motiva!

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj