Na vsebino

TIP: Navigacija po Japonski (42)

Japonska je raj za vse uporabnike Google maps. Nisva še bila v državi, ki bi to imela tako urejeno kot ima Japonska. Tu se lahko njihovih navodil držiš kot pijanec plota, saj ti bodo dale točna navodila, do minute natančno. Ne samo, da povedo kateri vlak vzeti, povedo še v kateri vagon se usedi in kateri izhod vzemi, a bo tranzit čim hitrejši.

Veliko ljudi pravi kako velike so postaje, kako prepogosto se izgubiš in kako nimaš pojma kje se nahajaš. S tem se strinjava, če prideš na Japonsko prvič, le kupiš JR PASS in se nato kar naenkrat znajdeš na liniji, ki je vozovnica ne podpira. Da bo tvoje popotovanje precej lažje, je tukaj kratek pregled navigacije, da vidiš, da sprehajanje po Japonski sploh ni tak bavbav. V treh mesecih sva se le enkrat znašla malce izgubljena, in še to ni trajalo dlje kot pet minut.

Vse kar potrebuješ za brezskrbno potovanje je SIM kartica, žal se ne moreš zanašati na njihov brezplačen wifi, znanje uporabe Google Maps in malo občutka za prostorsko orientacijo. Prav tako ne škodi SUICA kartica naložena na telefonu za brezskrbno potovanje med postajami. Midva sva jo imela na iPhonu, za Android ne moreva garantirat kako deluje.

NASVET: NAVIGACIJA PO POSTAJAH

 1. Kamorkoli se odpraviš, ti Google maps preračuna razne idealne poti. Za večino mest priporočava, da v nastavitvah izbereš, da ti prikazuje le poti z vlaki in podzemnimi železnicami (da torej izključiš avtobus). Metroji so precej lažji za navigacijo in pogostejši kot avtobusi znotraj mest. Če pustiš na “idealni” poti, ti bo velikokrat izbralo pot, ki vsebuje avtobus. Midva raje predlagava, da se držiš podzemnih železnic.
 2. Ko ti Google prikaže izbrano pot, bodi pazljiv, ali gre za metro ali vlak. Če pri izbrani poti na koncu klikneš na prikaz ponudnika, ti pokaže ime podjetja, ki pot ponuja. Mnoga večja mesta imajo po mestu številne proge, ki se razlikujejo po ponudniku. Če imaš suica kartico, je vseeno na katerega greš, vendar moraš vedeti na postaji, ali je izbrana pot podzemna železnica ali JR linija, ali kaj tretjega. Od tega se namreč razlikujejo vrata, ki jih moraš izbrati.
 3. Priporočljiv vagon: kot boš opazil, ti Google predlaga tudi najboljši vagon za brezskrben izstop. Ta je izbran glede na bližino do izhoda. Idealen vagon glede na izstopno postajo je zapisan tudi na vsaki postaji. Če torej želiš, se lahko za lažjo navigacijo usedeš v priporočen vagon, ni pa nujno.
 4. Vsaka linija je obarvana s svojo barvo, za lažjo prepoznavnost.
 5. Vsaka postaja je označena s številko. Tako si je velikokrat lažje kot ime postaje, le zapomniti zaporedno številko, kjer moraš izstopiti. Če tako vstopiš na postaji številka 6 in greš do postaje številka 14, ti to precej lažje navigirati kot po imenih. Ob vsaki postaji predhodno naznanijo ime postaje in zaporedno številko.
 6. Izhodi so označeni s črnimi številkami na rumeni podlagi. Na vsaki postaji se nahaja zemljevid z označenimi izhodi. Nekatere postaje imajo po več kot 20 različnih izhodov. Zato je pomembno, da si zapomniš izbran izhod in nato le gledaš za številkami. Pravilni izhod bo omenjen tudi na Google Maps.
 7. Najbolje si je le narediti screenshot predlagane poti, kjer se vidijo vse številke postaj in potrebne številke izhodov, da lahko le na hitro pogledaš na sliko, saj globoko pod zemljo internet včasih ne dela.
 8. Če se držiš Googlovih navodil, se izgubiti ne moreš.


NAVIGACIJA PO TRGOVINAH

 1. Velikokrat so bolj kot postaje, težje za navigirati trgovinski kompleksi. Tudi tukaj lahko povsem zaupaš v Google maps.
 2. Če v Maps zapišeš ime trgovine, ti bodo pokazali točno v katerem kompleksu se nahaja in v katerem nadstropju.
 3. Na japonskem se pritličje označuje s številko 1. Naše prvo nadstropje, je pri njih že drugo. Če je torej trgovina v pritličju, ti bodo trgovinske table in Google Maps to označile kot nadstropje 1.
 4. Če na Google maps piše, da se trgovina nahaja v 1F, pomeni, da se nahaja v pritličju.
 5. Če piše 1B, se nahaja v prvem kletnem nadstropju. Če piše 3B, pomeni da je trgovina v tretjem nadstropju pod zemljo.

Če ne gre drugače, se lahko zaneseš tudi na taksiste. Ti so sicer dražji, vendar je poklic na Japonski zelo reguliran, zato ni treba skrbeti, da bi ti nalašč računali več ali te peljali po daljši poti. Prav tako je zelo spoštovan poklic in tako varne ter udobne vožnje v taksiju ne boš doživel nikjer drugje. Od tega, da so vrata avtomatska in jih sam ne odpiraš niti zapiraš, od tega, da je vse dodatno oblazinjeno, okrašeno, voznik je v obleki s kravato in belimi rokavicami… Prav tako, nikoli ne zlagaš potovalk v avtomobil. To zate naredi voznik. Izkušnja 10/10.

Maša in Tomaž

Maša in Tomaž

Na pragu zrelosti, v pisarni, za ekranom do mraka, sva se velikokrat spraševala, kaj se skriva tako daleč za obzorjem. Želja po odkrivanju naju je gnala, da onstran domačih meja ozreva širni svet. Tako sva spakirala nahrbtnika, se poslovila od bližnjih, ter se z jutrom podala dogodivščinam naproti.

Sva Maša in Tomaž, popotnika po obalah Tihega oceana.

Dobrodošli v najinem kotičku tega širnega interneta, kjer opisujeva svoja doživetja. Malo to počneva zase, malo za bližnje doma in malo za vsakega radovedneža, ki se slučajno znajde tukaj.

Končna destinacija je neznana. Dobrodošli na poti.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj