Na vsebino

Izšla je nova pesem Beatlov Now And Then

Nova pesem nekdanje britanske glasbene skupine Beatles, ki je nastala s pomočjo umetne inteligence in vključuje glas že pokojnega Johna Lennona, je izšla več kot štiri desetletja po tem, ko je bila prvotno posneta v demo različici. Pesem Now And Then sta s pomočjo umetne inteligence dokončala bivša člana skupine Paul McCartney in Ringo Starr.

Nova pesem Beatlov Now And Then, ki jo označujejo kot poslednjo pesem glasbene skupine Beatles, je izšla več kot 50 let po razpadu skupine. Pesem je v poznih 70. letih minulega stoletja napisal John Lennon. Po njegovem umoru je Lennonova vdova Yoko Ono posnetek izročila preostalim trem bivšim članom skupine: Paulu McCartneyu, Georgeu Harrisonu in Ringu Starru. Pesem Now And Then je izšla kot dvojna stran A, s prvim singlom skupine Love Me Do iz leta 1962 in naslovnico ameriškega umetnika Eda Ruscha.

Now And Then je bila ena od več skladb na kaseti, ki jo je Lennon posnel za McCartneyja leto pred svojo smrtjo. Dve drugi pesmi, Free As A Bird in Real Love, je obdelal producent Jeff Lynne in ju izdal leta 1995 in 1996.

Enako so poskušali narediti tudi z Now And Then, vendar so idejo opustili zaradi hrupa v ozadju posnetka. Zdaj je to omogočila umetna inteligenca. Njena uporaba v glasbi je sicer predmet razprav v celotni panogi, pri čemer nekateri obsojajo zlorabe avtorskih pravic, drugi pa hvalijo njeno moč.

“Tam je bil, Johnov glas, kristalno čist,” je ob napovedi izida poslednje pesmi Beatlov dejal McCartney (81). “To je dokaj čustveno doživetje. Je pravi posnetek Beatlov,” je dodal. Skupaj z bobnarjem Starrom (83) je pevec in basist McCartney pesem končal lani. Tudi Starr je vse skupaj sprejel zelo čustveno. “Bilo je, kot da bi bil John tam,” je opisal.

Lennonov sin Sean Ono Lennon je povedal, da je bilo ganljivo slišati, kako glasbenika sodelujeta po vseh teh letih, ko njegovega očeta ni več. Dodal je, da je to poslednja pesem, ki so jo njegov oče, Paul, George in Ringo lahko naredili skupaj. Opisal je, da se počuti kot v časovni kapsuli.

Harrison, ki je umrl leta 2001, je že v 90. letih minulega stoletja za pesem posnel električno in akustično kitaro.

Beatli – Lennon, McCartney, Starr in Harrison – so se razšli leta 1970. Vsak član je nato nadaljeval svojo kariero.

Lennon je bil ustreljen v New Yorku leta 1980, star 40 let, medtem ko je Harrison leta 2001 umrl zaradi raka na pljučih, star 58 let.

Vir: STA

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj