Številni psi so brez dvoma pravi družinski člani, ki jih lastniki spremljajo skoraj celotno življenje in se vsak trenutek po svojih najboljšim močeh trudijo, da imajo kar se da kakovostno življenje.

Kot vsa živa bitja se tudi psi starajo in postanejo stari. Da je to obdobje kar se da kakovstno in da nastopi čim kasneje se odgovorni lastniki trudijo skozi celotno pasje življenje. Kakovostna hrana in fizična aktivnost sta naložbi z „mladih dni“, ki se najbolj obrestujeta, ko nastopi starost. Vendar spremembe, ki so povezane s starostjo niso neizogibne.

Zato svojim kužkom kolikor se le da prilagodimo življenjski slog in prehrano in jim s tem omilimo spremembe, ki jih prinese „jesen življenja“. Najpogostejše težave, ki pestijo starejše pse so težave s sklepi in prebavo. V večini primerov težave rešujemo z ustrezno prehrano oz. dieto, v kolikor pa so bolečine zelo hude pa tudi s terapijo, ki jo vodi veterinar.

Ker se starejši kužki praviloma manj gibljejo je še toliko bolj pomembna redna nega krempljev, ki se s hojo več ne obrabljajo, predolgi pa lahko povzročajo bolečine in dodatne težave pri hoji oz. stabilnosti. Več pozornosti je potrebno nameniti tudi zdravju in negi zobovja, kože, dlake.

Sicer pa se priporoča tudi redne kontrolne preglede pri veterinarju, ki bo v primeru slabšega delovanja ledvic, jeter, srca... predpisal ustrezna zdravila in dieto. V kolikor ukrepamo pravočasno, se lahko izognemo številnim težavam ali celo predčasnemu slovesu.