Najprej „razčistimo“ terminologijo krmiti in hraniti.

Vse živali se praviloma krmi s krmo, ljudje pa se hranimo s hrano. Krma nikakor ni slabšalno ali manj vredno, tako kot krmiti ni slabšalni izraz. Predpostavljam, da si želimo za svoje živali najboljše.

V tokratnem prispevku so izvzeti psi, ki so krmljeni z neustrezno krmo, torej ostanki človeške prehrane, pomijami in ceneno komercialno hrano. V naprej pripravljena krma je bolj ekonomična. Načeloma so kakovostni briketi cenovno ugodnejši, kot če dnevne obroke sestavljamo sami. Poleg tega je priprava sila enostavna in hitrejša. V naprej pripravljena krma je bolj varna. „Formula“ sestavin v kakovostnih briketih je uravnotežena, tako so odveč skrbi, da bi psa prikrajšali za pomembna hranila.

Seveda lahko uravnotežene obroke pripravljamo tudi sami, kar pa je pogosto precej dražje, poleg tega pa zahteva ogromno znanja in časa. Poleg tega je možnost okužbe s paraziti, mikrobi znatno manjša, kot če obroke sestavljamo sami. Če kuža uživa enake obroke so možnosti prebavnih motenj, ki jih povzroča krma skoraj ničelne. Tako smo v primeru driske, bruhanj... lahko prepričani, da gre za bolezensko stanje in kužka takoj odpeljemo k veterinarju.

Nadzor količine zaužite krme je enostavnejši. Ko ugotovimo ustrezno količino dnevnega obroka, je „doziranje“ sila enostavno. Kar pri doma pripravljeni hrani pogosto predstavlja težavo. Prav tako je lažje morebitno hujšanje ali pridobivanje na teži.

Vse znamke in vrste briketov imajo navodila proizvajalca o priporočeni dnevni količini zaužite krme. Enostavnejše skladiščenje Brikete hranimo v temnem in suhem prostoru, ne potrebujemo dodatnih zamrzovalnikov in hladilnikov.