Na vsebino

21 tujih policistov prihaja v Belo krajino

Foto: MNZ
Foto: MNZ

Slovenskim policistom se je danes pri varovanju meje s Hrvaško pridružilo 21 kolegov iz Estonije, Litve in Poljske. Na novomeški policijski upravi sta jih pozdravila notranji minister Aleš Hojs in generalni direktor policije Anton Olaj ter jim zaželela dobro in varno delo.

Kot sta povedala Hojs in Olaj, je potreba po pomoči tujih policistov nastala, ker se število nezakonitih prehodov meje z izboljševanjem vremena povečuje in ker državni zbor ni podprl aktivacije člena o obrambi, ki bi slovenskim vojakom na meji dal dodatna pooblastila in bi bili lahko v večjo pomoč policistom.

Od 21 tujih policistov jih 10 prihaja iz Poljske, šest iz Litve in pet iz Estonije. Po besedah Olaja se bodo pridružili slovenskim policistom v Beli krajini, kjer jim bodo v pomoč pri nadzoru meje in postopkih s prebežniki. Njihovo delo bo ves čas potekalo ob navzočnosti in nadzorom slovenskih policistov, zanj pa bodo imeli tudi določen nabor pooblastil. Pri nas bodo vsaj en mesec in največ pol leta.

Po besedah Hojsa pogovori o pomoči tujih policistov potekajo tudi z nekaterimi drugimi državami. Že v naslednjem mesecu tako k nam prihajajo policisti iz Madžarske, Romunije (iz slednje vsaj 25) in "verjamem še nekaterih drugih držav". Med drugim se o tem intenzivno pogovarjajo tudi z Dansko, Avstrijo in Nemčijo.

Se pa po besedah ministra niso odločili, da k sodelovanju povabijo hrvaške policiste, saj ocenjujejo, da imajo ti dovolj dela z varovanjem lastne meje.

Število nezakonitih prehodov južne meje je manjše kot v enakem obdobju lani

Število nezakonitih prehodov južne meje je sicer trenutno manjše kot v enakem obdobju lani, a se z izboljševanjem vremenskih pogojev povečuje. Po besedah Hojsa bi trenutno potrebovali okoli 150 tujih policistov, a to zahteva tudi kar nekaj finančnih sredstev. "Okvirno nas taka tri ali štiritedenska misija 21 tujih policistov stane med 40.000 in 50.000 evri," je ponazoril.

Na policiji in notranjem ministrstvu si želijo tudi obnoviti skupne mešane slovensko-italijanske patrulje na zahodni meji. O tem bo Hojs govoril z italijansko ministrico, ki naj bi v Slovenijo prišla konec tega ali v začetku prihodnjega meseca, je dejal.

Slovenska policija je sicer po oceni Hojsa v preteklih letih pri varovanju meje naredila izjemno delo. Samo lani je prijela skoraj 14.000 nezakonitih migrantov, kar predstavlja skoraj 14 odstotkov vseh, ki so lani ilegalno vstopili v EU, je dejal.

Ob tem pa ga skrbijo "nekateri zapisi upokojenih visokih policijskih častnikov in univerzitetnih profesorjev", da gre pri pomoči tujih policistov zgolj za predstavo za javnost ter da je pomoč Frontexa nepotrebna. "Pričakoval bi, da poznajo evropsko zakonodajo vsaj toliko, da vedo, da Frontexa na slovensko-hrvaški meji skladno z evropskimi direktivami ni mogoče imeti," je dejal.

Pooblastila lahko izvajajo le pod vodstvom uradnikov države gostiteljice

Vsaka država lahko kot država gostiteljica v skladu z nacionalno zakonodajo in s soglasjem države pošiljateljice podeli izvršilna pooblastila uradnikom drugih držav, ki sodelujejo pri skupnem ukrepanju, ali – če je to po pravu države gostiteljice dopustno – uradnikom drugih držav dovoli izvajanje njihovih izvršilnih pooblastil v skladu z zakonodajo države pošiljateljice.

Izvršilna pooblastila lahko izvajajo le pod vodstvom in praviloma ob prisotnosti uradnikov države gostiteljice. Uradnike drugih držav pri tem namreč zavezuje zakonodaja države gostiteljice. Država gostiteljica tudi prevzame odgovornost za njihovo delovanje. Za uradnike drugih držav članic, ki sodelujejo pri skupnem ukrepanju, veljajo navodila pristojne službe države gostiteljice, so še pojasnili na notranjem ministrstvu.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
65
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj