Na vsebino

36. slikarski Ex tempore mladih likovnikov Bele krajine

Včeraj sta se učenca OŠ Milke Šobar Nataše Sebastijan Urbič in Gordan Rozman udeležila 36. slikarskega Ex tempora mladih likovnikov Bele krajine, ki je potekal ob reki Krupi v občini Semič.

Tema slikarskega Ex tempora je bila Skrivnostna Krupa. Jesen, v svoji prefinjeni barvni paleti, ko se nad modro gladino reke Krupe veličastno sklanjajo v pisane barve odete krošnje, je udeležencem Ex tempora ponudila čudovit motiv za ustvarjanje, kar je bilo razvidno tudi v nastalih likovnih deli. Učenca naše šole sta reko in njeno okolico upodobila v vsej svoji veličastnosti. Živahno, z rahlim komplementarnim kontrastom, s sivino, ki je na likovnih delih ustvarila tišino in melanholičnost jeseni ter s temnejšimi poudarki, ki pa so v likovna dela vnesla dinamičnost. Nastala so čudovita likovna dela, z odločno slikarsko potezo, ki pove veliko, ob enem pa skrivnostno vabi gledalca, da si likovno delo pobliže ogleda.

Letošnje srečanje mladih likovnih ustvarjalcev iz belokranjskih šol je potekalo včeraj ob reki Krupi v občini Semič. Srečanje je bilo uvrščeno v dneve evropske kulturne dediščine pod skupnim naslovom Voda od mita do arhitekture. Pokrovitelj letošnjega srečanja je podjetje Kambič laboratorijska oprema, d.o.o. iz Semiča, organizacijo dogodka pa je prevzela OŠ Semič. Iz OŠ Mirana Jarca Črnomelj so se ga udeležili Zala Pezdirc Burazer, Marina Vrščaj, Kim Riznič, Kristjan Pezdirc in Žan Belca.
Zanimivo kulturno in naravno dediščino ter veliko lepih naravnih motivov ob izviru reke Krupe smo poskušali upodobiti pod naslovom Skrivnostna Krupa. Vreme je bilo po dolgem času spet sončno in čudovita narava na izviru Krupe se je pokazala v najlepši svetlobi. Učence so takoj pritegnili globoka smaragdna barva vodnega izvira, jesensko obarvano listje in obilica možnosti izbire lepih motivov. Toplo sonce je ogrelo ozeble prstke ustvarjalcev in izpod čopičev so nastala barvita likovna dela. Vsak učenec je poiskal svoj način slikanja, ki mu je najbližji. Nekateri so tudi prvič ustvarjali z akrili na platno.
Po ustvarjalnem dopoldnevu so nas pogostili na turistični kmetiji Cerjanec . Učenci so se okrepčali z obilnim kosilom in sladico. Domov smo se vrnili zadovolji z opravljenim delom in pod vtisom čudovitega belokranjskega izvira in gostoljubnih in prijaznih ljudi.

Letošnje srečanje mladih likovnikov Bele krajine je potekalo v petek ob reki Krupi. Srečanje je bilo uvrščeno v dneve evropske kulturne dediščine pod skupnim naslovom Voda od mita do arhitekture. Pokrovitelj letošnjega srečanja je podjetje Kambič laboratorijska oprema, d.o.o. iz Semiča, organizacijo dogodka pa je prevzela naša šola.
Zanimivo kulturno in naravno dediščino ob izviru reke Krupe je mladim ustvarjalcem predstavila ga. Mira Ivanovič. Čudovita narava ob izviru Krupe pa je učence in dijake belokranjskih in povabljenih šol prevzela in ustvarili so dela polna vtisov in doživetih občutij. V delih so se zazrcalila zaradi apnenca modro zelene barve skrivnostne reke Krupe in ob zlivanju akrilnih barv na platnu so nastajale čudovite barve in zanimive kompozicije.
Učence naše šole Leona Pečavarja (7.b), Nušo Štukelj, Viktorijo Malnarič, Najo Kambič (8.a), Žano Pintarič, Lauro Julijo Rus, Antejo Sodja, Anjo Konda (8.b) in Majo Sepaher (9.a) je očarala Krupa že pri izviru. Občuteno so jo na svoj način upodobili v njenih skrivnostnih barvah, pastoznih nanosih in zanimivih kompozicijah.

Nastala likovna dela bodo postavljene na ogled v Kulturnem centru Semič v času občinskega praznika.

Vir: OŠ Milke Šobar Nataše, OŠ Mirana Jarca Črnomelj, OŠ Semič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj