Na vsebino

40 let Planinskega društva Metlika

Planinsko društvo (PD) Metlika, ki deluje že od leta 1982, je eno najaktivnejših društev v metliški občini. Štirideset let delovanja so včeraj obeležili s pohodom in proslavo na planinski postojanki na Krašnjem Vrhu.

V obdobju štirih desetletij se je PD Metlika razvilo v sodobno in vsestransko aktivno društvo, ki šteje več kot 300 članov. V tem času so uspeli približati lepote gora in narave mnogim, še pomembneje pa je, da so nenehno krepili zavest o pomenu ohranjanja in zaščite narave. V društvu ob tem skrbijo tudi za izobraževanje strokovnega kadra in nabavo najnujnejše planinske tehnične opreme.

Z novimi zahtevami in številčno rastjo društva, ki je ob ustanovitvi štelo vsega 15 članov, se je precej razmahnila tudi dejavnost članov društva. Nastajale so nove oblike in vsebine njihovega dela, saj hoja v gore ni več izključni razlog za članstvo. Mnoge namreč v planinske vrste pritegnejo tudi družabnost, tovarištvo in solidarnost.

Metliški planinci so še posebej ponosni na svojo postojanko na Krašnjem Vrhu, kjer so postavili prijetno planinsko kočo, poleg nje pa še 18 metrov visok razgledni stolp. Domovanje metliških planincev je postalo priljubljena izletniška točka za obiskovalce iz Bele krajine in izven njenih meja. Vsako leto jo obišče lepo število ljudi, še posebej živahno je tam na tradicionalnem prvomajskem srečanju.

Na slovesnosti je 40-letno delo društva predstavil predsednik PD Metlika Matjaž Plut, zbrane pa sta nagovorila tudi metliški župan Darko Zevnik in predsednik MDO Dolenjske in Bele krajine Rudi Skube. Ob tej priložnosti so zaslužnim članom podelili tudi priznanja Planinske zveze Slovenije.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj