Na vsebino

50 let je od nove maše Jureta Ivanušiča

Jure se je rodil 18. avgusta 1947, osnovno šolo je obiskoval v domači vasi Preloki, gimnazijo v Pazinu v Istri, nato Teološko fakulteto v Ljubljani in ob koncu študija leta 1973 je prejel mašniško posvečenje. 8. julija, pred natanko pol stoletja, je daroval svojo prvo mašo. Obudimo spomin na ta veličastni dogodek.

Bila je čudežno lepa nedelja, 8. julija 1973, in na Preloki se je trlo ljudi od blizu in daleč, ki so želeli biti prisotni na tej slovesnosti. Prišli so tudi številni njegovi študijski kolegi in prijatelji, številno sorodstvo z vseh koncev in krajev. Seveda so se za to priložnost zbrali tudi vsi njegovi bratje in sestre, raztresenih po različnih krajih, državah in celinah. In po slovesni novi maši se je slavje nadaljevalo še na Juretovem domu v Škavrinih.

Njegovo prvo delovno mesto je bilo v Polhovem Gradcu, kjer je služboval kot kaplan. Potem je bil prerazporejen na Vrhniko. Ampak na to delovno mesto ni žal nikoli prišel, ker se je samo dobro leto po svoji novi maši, 19. julija 1974, smrtno ponesrečil v avtomobilski nesreči v Pogancih pri Novem mestu. Tri dni pozneje (22. julija 1974) smo ga pri sv. Trojici na Preloki pokopali.

Jure je bil s svojo vedrino in komunikativnostjo zelo priljubljen ne samo v svoji domači vasi, ampak tudi med sošolci na Teološki fakulteti in pozneje med farani v Polhovem Gradcu. Prav ganljivo je opazovati, kako se oboji še vedno prihajajo poklonit njegovemu spominu na njegov veliko prerani grob.

Naj tudi spomnimo, da smo na Preloki leta 2013 počastili 40. obletnico njegovega mašniškega posvečenja z veliko slovesnostjo, ki se je je udeležilo kar 33 njegovih sošolcev in prijateljev s Teološke fakultete, med njimi tudi beograjski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Hočevar.

Vir: Preloka

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
74
87
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj