Na vsebino

57. Jurjevanje v Beli krajini – 2. dan

Drugi dan petdnevnega folklornega festivala sta v sklopu »Mladega Jurjevanja« na glavnem odru otvorila tolkalec Franci Krevh in akademski glasbenik tolkalec in harmonikaš Marko Brdnik z »Glasbeno urico s tolkali in pesmijo«. Na edinstvenem domišljijskem potovanju okoli sveta so otroci ob petju in plesu spoznavali čisto prava tolkala. Ugotovili so, da razlika med velikim in malim bobnom ni samo v velikosti, da so afriški bobni pravzaprav »prvinski telefon« ter da je tudi človeško telo lahko »tolkalo«.

Na Medgeneracijskem vrtu za Kulturnim domom Črnomelj so obiskovalci lahko uživali ob igranju belokranjskih pastirskih iger, kot so Prašičkanje, Ciljanje koze, Koza piš, Nebesičaljka, Kamenčkanje, Mlin, Špana, Kokoši in lisice ipd. Poleg zaposlenih v Zavodu za izobraževanje in kulturo Črnomelj so v igrah sodelovali še udeleženci programov osnovne šole za odrasle in socialne aktivacije.

Župan Občine Črnomelj, Andrej Kavšek, in direktorica Razvojno informacijskega centra Bela krajina, Barbara Papež Lavrič sta uradno odprla popolnoma novo turistično točko v Črnomlju - mestno Zakladnico in klančino, ki poteka po brežini nad Dobličico. Skozi stalno razstavo kulturne in naravne dediščine ter drugih zanimivosti predstavlja Zakladnica izhodiščno točko turističnega pohajkovanja po Črnomlju in do ostalih znamenitosti in lepot Bele krajine. Vrednost investicije je, skupaj z nadzorom in projektno dokumentacijo, znašala 316.000 €, kar je zagotovila Občina Črnomelj v svojem proračunu, za notranjost Zakladnice v vrednosti slabih 60.000 € pa je poskrbel Razvojno informacijski center Bela krajina, 85 % v sklopu projekta kulTura, 15 % pa z lastnimi sredstvi. Izvajalec del je bilo podjetje TGH iz Črnomlja s podizvajalci, projekt so zasnovali v Ateljeju Ostan Pavlin iz Ljubljane, nad projektom pa so budno bdeli konzervatorji iz Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine. »Veseli me, da imamo v mestnem jedru novo privlačno točko in srčno upam, da bo zaživela v svoji lepoti,« je ob odprtju povedal župan Andrej Kavšek in izpostavil tudi ostale projekte, ki se bodo letos začeli v sklopu ureditve starega mestnega jedra. S projektom kulTura, ki je bil izveden preko programa Interreg, je Razvojno informacijski center Bela krajina, kot partner v projektu, prostor opremil, z izgradnjo klančine, ki poteka po brežini nad Dobličico, pa je Občina Črnomelj omogočila dostop tudi gibalno oviranim osebam. Urejen je tudi dostop do bodočih javnih sanitarij, ki jih bo občina pričela urejati v kratkem. Vsebino razstave v Zakladnici je predstavil zgodovinar Janez Weiss, program je povezoval Rok Babič, za glasbeno popestritev pa sta poskrbela Tina in Aljoša Vrščaj.

V Pastoralnem centru je dr. Bojan Knific predaval o obutveni dediščini Belokranjcev in njenem poustvarjanju v folklornih skupinah. Dr. Knific je kustos v Tržiškem muzeju, avtor številnih knjig in ambasador Občine Tržič, ki je napisal slovensko monografijo o obuvanju, v kateri je predstavil obutveno dediščino na Slovenskem.

2. festivalski dan se je zaključil na podestu ob reku Lahinji, z izvedbo pripovedovalsko glasbene predstave za odrasle oz. koncertom slovenskih ljudskih pesmi in pravljic z naslovom »Do konca svojih dni« v izvedbi izvirne zasedbe Bajate.

Danes, na dan državnosti in 30. obletnici osamosvojitve Slovenije, lahko na Jurjevanju obiščete tržnico lokalno pridelanih dobrot in rokodelstva in predstavitev projektov Lokalne akcijske skupine Dolenjske in Bele krajine. V okviru »Mladega Jurjevanja« si lahko ob 10. uri na glavnem odru z otroci ogledate predstavo »Po Sloveniji« v izvedbi Enostavno prijatelji ali se na parkirišču pri gradu ob 11. uri udeležite ustvarjalnih delavnic (barvanje kamenčkov, oblikovanje frizuric, izdelava lesenih obeskov in osnove servietne tehnike okraševanja predmetov). V cerkvi Sv. Duha bo ob 17. uri predstavitev brošure »Citre v Beli krajini« in koncert citrarjev Bele krajine in Damjane Praprotnik. Na glavnem odru bodo ob 17. uri nastopili Viniški tamburaši ter ob 18. uri folklorne skupine AFS Študent Maribor, KUD Oton Župančič Vinica in KUD Merak Črnomelj. Ob 19.30 uri sledi slavnostno odprtje 57. Jurjevanja v Beli krajini z nagovorom župana Občine Črnomelj, Andreja Kavška, letošnji slavnostni govornik pa bo Pavle Hevka, predsednik Turistične zveze Slovenije. Slavnostno odprtje bo obogatil najboljši tamburaški orkester v Sloveniji - Tamburaški orkester Dobreč. Ob 21. uri pa bo večer na glavnem odru zaključila Katalena, ki bo koncertno promocijo svojega novega albuma »Kužne pesmi« začela ravno v Črnomlju, na 57. Jurjevanju v Beli krajini.

Več o programu na www.jurjevanje.si in FB profilu Jurjevanje v Beli krajini.

»Hojte, hojte k nam na Jurjevanje …«

Vir: RIC Bela krajina

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj