Na vsebino

6. tedenski pregled starni Semič v starih vajtih (13. - 20. 12. 2020)

Nadaljujemo z ohranjanjem spominov. Vsak teden nam zgodbo Semičana ali Semičanke, ki je v našem kraju pustil ali pustila pečat, predstavi Blaž Kočevar. Tako je bilo tudi v preteklem tednu; vabljenu k branju zgodbe o Gladovem Jožetu. Celotno zgodbo najdete na strani Semič v starih cajtih.

V primeru, da hranite stare semiške fotografije, vas vabimo, da jih pripnete na našo stran ali pa jih pošljete na e-poštni naslov [email protected].

Izbiro objavljenih spominov preteklega tedna najdete spodaj.

Na naslovni fotografiji vidimo Semič nekoč. Letnica fotografije ni znana. Fotografijo hrani Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto.

Fotografija 2: Gladov Jože. V Dragah sta na Gladovi domačiji tolkla revščino oče in sin. Daleč naokoli sta bila znana po posebno glasnem in prisrčnem smejanju. Ko je sin Jože zagledal poln kozarec vina, se je tako sladko in tako naglas nasmejal, da se je smeh razlegal od Trebnjega Vrha do Kota, Drganj dola in Semiške gore. Fotografijo in opis je prispeval Blaž Kočevar.

Fotografija 3: Prvo sveto obhajilo v Semiču leta 1971. Fotografijo je prispeval Štefan Rauh.

Fotografija 4: Sindikalna zabava Iskrašev leta 1965 na Hrastu nad Metliko. Sodelavci so se na zabavo iz Semiča na Hrast peljali kar s kamionom. Na keson svojega kamiona jih je naložil znani semiški prevoznik Lado Štukelj (Prdanov).

Fotografija 5: Rožni Dol, leto 1965. Neža Lavrin s hčerko Olgo Lavrin, ki je pozneje postala redovnica (sestra Leoncija). Fotografijo in opis je prispeval Štefan Rauh.

Fotografija 6: Šiviljski tečaj Singer, avgust 1959, fotografija je nastala pred Drgančevo hišo na Krču (stari zdravstveni dom).

Fotografija 7: Semiški udeleženci izleta na Rab leta 1953. Fotografijo je prispevala M. Jakša iz Vavpče vasi.

Fotografija 8: Birmanci v začetku sedemdesetih let 20. stoletja pred črnošnjiškim župniščem. Fotografija je last družine Rogelj iz Srednje vasi.

Fotografija 9: Mirko Bukovec, stric Ivana Bukovca, je leta 1936 odšel v šolo za geodeta v München. V tem času (leta 1939) je nastala ta fotografija. Prispevala jo je družina Bukovec.

Fotografija 10: O gradnji hiš v Semiču. Gradili so jih predvsem zaposleni iz Iskre. Dolenjski list, št. 14 (1149), 6. april 1972. Fotografija: R. Bačer.

Fotografija 11: Uspehi semiških karateistov, leto 1994. Vir: Dolenjski list, št. 52 (2367), 29. december 1994.

Fotografija 12: Odprtje planinskega doma na Mirni gori. Prvi dom je leta 1929 zgradila Belokranjska podružnica SPD; Italijani so ga požgali 26. maja 1942. Na pogorišču starega je leta 1954 postavilo novi dom PD Črnomelj, ki ga tudi upravlja. Leta 1994 ga je popolnoma obnovilo. (Vir)

Fotografija 13: Brucovanje belokranjskih študentov v semiškem hotelu, najverjetneje leta 1971 (tri študenti so iz Semiča, ostali iz Črnomlja). Katerega prepoznate? Fotografijo in opis je prispeval Andrej Marin.

Fotografija 14: Zidanica pri Semiču. Leto 1912. Fotograf: gospod Dobovšek. Vir: Slovenski etnografski muzej.

Fotografija 15: Sproščeni folkloristke in folkloristi po nastopu na festivalu v Zakopanih leta 1980. Fotografijo je prispevala M. Jakša iz Vavpče vasi.

Vir: Semič v starih cajtih

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj