Na vsebino

7. april - Mednarodni dan bobra

Ob belokranjskih rekah že kar nekaj let opažamo prisotnost bobra, največjega glodavca pri nas. Od 18. stoletja naprej je veljal za vrsto na robu izumrtja, prve družine pa smo v Sloveniji lahko opazili od leta 1998 naprej, ko so jih umetno naselili na Lonsko polje, največje zaščiteno močvirnato območje na Hrvaškem.

Njegova prisotnost ob vodotokih v zadnjem času povzroča kar nekaj preglavic kmetom, ki imajo koruzna polja ter lastnikom zemljišč, ki jim podira drevesa. A kljub manjši škodi, ki jo povzroči, je njegova prisotnost izjemnega pomena za ekosisteme naših voda.

Reki Lahinja in Kolpa spadata pod območje Natura 2000, reka Kolpa pa je nosilka naslova "Evropska destinacija odličnosti 2010 - EDEN 2010". Ohranjanje narave in trajnostni razvoj na vseh področjih življenja je bilo ključno, da je Bela krajina prejela naziv zelene destinacije s srebrnim znakom Slovenia Green Destination.

Narava le jemlje nazaj kar je njeno in lahko smo počaščeni in srečni, da imamo priložnost sobivanja s tako zanimivimi živalskimi in rastlinskimi vrstami.

Vir: RIC Bela krajina

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj