Na vsebino

80 let bolečega spomina na požig Metlike in okoliških vasi

V Kulturnem domu Metlika so sinoči pripravili prireditev ob dnevu upora proti okupatorju ter 80-letnici požiga Metlike in okoliških vasi. S tem so obeležili obletnico ofenzive proti osvobojenemu ozemlju Žumberka in Bele krajine, ki je trajal od 10. do 17. julija 1944. Nemci in njihovi sodelavci so takrat vdrli v Metliko ter okoliške kraje, kjer so ubijali, požigali, ropali in posiljevali. Napadu je poveljeval komandant 1. kozaške konjeniške divizije generalporočnik Helmuth von Pannwitz.

Zbrane so nagovorili metliška županja Martina Legan Janžekovič, podpredsednik Združenja borcev za vrednote NOB Metlika Anton Žunič in predsednik Mestne skupnosti Metlika Bojan Krajačič. Predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Metlika Milan Travnikar je ob tej priložnosti Antonu Žuniču izročil tudi posebno priznanje Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije.

V okviru slovesnosti so predvajali projekcijo dokumentarnih fotografij in dokumentov tistega časa, osrednji del prireditve poimenovane Hudičev ples, pa je bil namenjen pogovoru dr. Božidarja Flajšmana z upokojeno učiteljico Marijo Koležnik, ki je kot otrok doživela požig Metlike in vojne grozote.

Za kulturni program prireditve, ki so jo soorganizirali Občina Metlika, ZB NOB Metlika, Mestna skupnost Metlika in Ljudska knjižnica Metlika, sta poskrbela Glasbena šola Andreja Bajuka in recitatorka Katja Pinter Željko.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
74
87
98
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj