Na vsebino

"Če skromno živiš, razumeš stisko ljudi"

Sedemnajstega avgusta je 90 let dopolnil gospod Jože Milavec iz Krivoglavic.

Domačije, kjer je odraščal, ni nikoli zapustil. Tu sta si z ženo ustvarila družino in topel dom. Kot mnogo njegovi vrstniki, rojeni v hudih letih vojne vihre in povojnega časa, se še zelo dobro spominja trpljenja, discipline in pomankanja. Že kot otrok je pogosto pomagal pri številnih kmečkih opravilih, ko pa je postal dovolj star za službo domovini, so ga za dve leti poslali na služenje vojaškega roka v Knin.

Po vrnitvi domov se je zaposlil v kamnolomu Grm pri Metliki, kjer so v tistih časih skupaj z nemškimi ujetniki ves material kopali in prelagali “na roke”. Kasneje se je zaposlil v podjetju Lič, današnjem Livarju v Črnomlju, nato pa je do upokojitve podnevi delal v metliškem Novoteksu, nočno izmeno pa v silosu v Gradcu, kjer so bile blagovne rezerve. Ob vseh službenih obveznostih pa ga je doma čakalo še delo na kmetiji.

Kljub vsemu je našel čas tudi za druženje in aktivno sodeloval v gasilskem društvu, zvezi borcev, društvu upokojencev in ribiškem društvu Črnomelj.

Preden se je pred tremi leti za vedno poslovila njegova žena, je na domači kmetiji opravljal še vsa večja dela, manjša opravi tudi danes. Še vedno je čil in samostojen, spremlja dnevno dogajanja doma in po svetu ter veliko bere. Najraje Nedeljski dnevnik, na katerega je naročen že od leta 1964.

Iz njegovih zgodb smo ob obisku izvedeli, da je imel v življenju veliko prijateljev, znancev in dobrih sosedov, ki so si vedno medsebojno priskočili na pomoč. Sam pravi, da je “v življenju veliko delal in bil večkrat lačen, kot sit, a vedno dobre volje” in za konec doda, da “če skromno živiš, razumeš stisko ljudi”.

Ob prijateljih, sosedih, dveh otrocih, štirih vnukih in devetih pravnukih smo mu vse dobro zaželeli tudi predstavniki krajevne organizacije Rdečega križa Dobravice, občinske enote RK Metlika in županja občine Metlika Martina Legan Janžekovič.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj