Na vsebino

Akrapovič o recesiji in enormnih stroških za elektriko

Igor Akrapovič. Foto: zajem zaslona
Igor Akrapovič. Foto: zajem zaslona

Ob zaključku letošnjega vseslovenskega festivala podjetništva, ki ga organizira Klub slovenskih podjetnikov (SBC), so domači podjetniki ocenili trenutne razmere v državi in predstavili, kaj v teh razmerah potrebuje gospodarstvo.

Kot je v razpravi na okrogli mizi dejal Igor Akrapovič, direktor podjetja Akrapovič, ki ima proizvodni obrat tudi v Črnomlju, so podjetja v Evropi zaradi razmer v Ukrajini in s tem povezanih težav pri dobavi plina, v izjemno težki situaciji. Po letošnjem zelo dobrem letu za podjetja, mnoga so poslovala rekordno, pričakujejo obrat in močno poslabšanje pogojev. »V Nemčiji je trenutno 30 tisoč podjetij insolventnih, začela se bodo odpuščanja in vsi vemo, kakšna je povezanost Slovenije z Nemčijo. Ko bodo oni začeli odpuščati, se bo to takoj poznalo tudi v Sloveniji,« je opozoril Akrapovič.

Pri Akrapoviču so prve znake krize občutili septembra, ko so se stroški električne energije ekstremno povišali. »V našem podjetju smo lani plačevali 50 EUR/MWh. V celotnem letu smo porabili za 570 tisoč evrov elektrike. Zdaj jo bomo plačevali po 880 EUR/MWh in bomo samo za zadnje trimesečje za elektriko odšteli okoli 2,3 milijona evrov.« Poleg elektrike se močno dražijo tudi surovine, ki jih pri Akrapoviču večinoma uvažajo iz Japonske in ZDA.

»Vsi pričakujemo recesijo, zato bi se morali v Sloveniji čim prej odločiti, da si vsaj začnemo zagotavljati svojo energijo. Nujno je, da postavimo drugi blok jedrske elektrarne,« je prepričan Igor Akrapovič.

Po njegovih besedah bi jo lahko zgradili čez deset let, če jo bomo začeli načrtovati takoj. Sicer pa bi lahko minilo še vsaj 20 let. »Zakaj? Ker zdaj vsi naročajo jedrske elektrarne in ne bomo prišli na vrsto. Trpelo pa bo naše gospodarstvo, ki bo še naprej nekonkurenčno,” je dodal. Prepričan je, da bi morala vlada prisluhniti njim in ne le ljudem iz Bruslja. »Moramo zastaviti program, kako se bomo razvijali v prihodnjih petih, desetih letih, kako bomo prebrodili krizo,« je dejal.

Kritičen je tudi do načrtov sedanje vlade glede davkov. Ob napovedanih spremembah pri dohodnini, kjer naj bi se med drugim odpravilo sprejeto zvišanje splošne olajšave v prihodnjih letih in stopnjo v najvišjem dohodninskem razredu zvišalo s 45 nazaj na 50 odstotkov, poudarja, da bi bilo treba za inženirski kader, ki ustvarja visoko dodano vrednost, zagotoviti konkurenčne pogoje. Pomisleke ima tudi do predvidenega dviga minimalne plače. »Osebno z dvigom minimalne plače nimam nobene težave, ampak potrebno je vedeti, da to pomeni dvig plač skozi celoten plačni sistem, ki bo približno na ravni devet odstotkov. Glede na trenutne razmere bi morali prisluhniti gospodarstvu in zadeve nekoliko ustaviti,« meni.

Povpraševanje po Akrapovičevih izdelkih sicer še nikoli ni bilo tako visoko. Z namenom, da bi čim bolj zmanjšali velik vpliv rastočih stroškov, se osredotočajo na še učinkovitejše sodelovanje z dobavitelji in kupci ter na optimizacijo procesov in stroškov, predvsem na področju produktivnosti proizvodnje in učinkovitosti proizvodnih procesov.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
74
87
98
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj