Na vsebino

Aktivnosti RK Metlika

Izkušnje v Metliki iz prvega vala covid-19 so nam podarile velik čut solidarnosti med občani, še posebej pa med prostovoljci. Bili smo močno vpeti v izvajanje nalog v DSO Metlika in na terenu. Tudi ob pojavu drugega vala je bil med prostovoljci in člani ekip – bolničarji velik odziv, interes in pripravljenost pomagati. V pripravljenosti za pomoč v zdravstvenih ustanovah smo imeli ekipo že v prvem tednu ob razglašeni epidemiji, 19.10.

Prostovoljci so zelo predani, zato nikoli v nobeni situaciji nismo imeli težav s sestavo ekipe. Svoje delo opravljajo predano in odgovorno.

Že tretji teden je sedem naših članov ekip prve pomoči na razpolago za pomoč UKC Ljubljana. V ekipi je 7 članov – bolničarjev. Prihajajo iz občine Metlika. Imajo različne statuse; dijaki, študenti, samozaposleni, zaposleni (a zaradi ukrepov je njihova storitev zaprta) in trenutno brezposelni.

Člani ekip PP RK Metlika bodo pomagali v UKC do konca decembra, pomoč so ponudili tudi v januarju 2021, če bo ta potrebna. Delo poteka v treh izmenah. Naši bolničarji so razvrščeni na različne oddelke; kirurgija (travmatološki oddelek ), infekcijska klinika, intenzivna covid. Opravljajo različna dela, kot so pomoč medicinskim sestram, čiščenje in razkuževanje prostorov in oblačil medicinskega osebja, transport pacientov po kliniki, spremstvo in pomoč v rešilcu, pomoč pri hranjenju in negi bolnikov…Na prošnje za pomoč v UKC ali v splošno bolnišnico se bomo odzivali tudi v prihodnje, odvisno od naše usposobljenosti in potreb.

Verjamemo, da z našo prisotnostjo (bolničarji RK Metlika) in delom vsaj malo pripomoremo k razbremenitvi zaposlenih in k boljšemu počutju oskrbovanih.

Dnevno pa imamo na terenu še ekipo šestih prostovoljcev, ki opravljajo različne naloge, kot so: razvoz kosil za dijake (30 kosil dnevno), razvoz hrane in zdravil, nujne vožnje občanov (obisk zdravnika, lekarna, banke..), opravili smo tudi 540 obiskov pri starejših občanih na domu, izdelali smo 700 novoletnih čestitk za starejše, 175 za oskrbovance obeh enot DSO Metlika, v tem tednu pa zaključujemo razvoz daril za starejše in otroke v okviru akcije Božiček za en dan. (180 obiskov).

V decembru pa razvažamo tudi kosila za socialno šibke družine. Donatorja dnevnega toplega obroka sta Vrtec Metlika in podjetje Status Metlika.

V pripravi je tudi redna KRVODAJALSKA AKCIJA, ki bo v ponedeljek, 18. 1. 2021, med 7.00- 13.00 uro v prostorih gasilskega doma Metlika (I. nadstropje). Vse ostale informacije glede naročanja vam sporočimo pred izvedbo akcije. (navodila spodaj)

V svojem imenu in v imenu Rdečega križa Metlika velika HVALA in poklon našim predanim članom ekip prve pomoči- bolničarjem in prostovoljcem za dobra dela pomoči potrebnim. Hvala donatorjem in občanom za prostovoljne prispevke. Tudi vsi ostali smo lahko dobrodelni z delčkom dohodnine, ki ga lahko namenite Rdečemu križu Metlika za družine v stiski.

V okviru svojih zmožnosti se bomo trudili in pomagali tudi v prihodnje. Bomo tam, ker nas bodo potrebovali .

Vir: RK Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj