Na vsebino

Aljoša Matko ni kriv za nesrečo pri Črnomlju

Kazenska ovadba zoper Aljošo Matka je bila zavrnjena. Foto: zajem zaslona
Kazenska ovadba zoper Aljošo Matka je bila zavrnjena. Foto: zajem zaslona

Mladi nogometni zvezdnik Aljoša Matko ni kriv za nesrečo pri Črnomlju. Policisti so ga ovadili, komentatorji na spletu obsodili, tožilci pa ovadbo zavrgli, pišejo v današnjih Slovenskih novicah.

Sreča v nesreči je bila, da v hudi prometni nezgodi, ki se je 10. aprila 2021 pripetila na regionalni cesti Črnomelj - Metlika, ni ugasnilo človeško življenje. Primer trčenja audija in BMW-ja je postal medijsko odmeven, ko se je izvedelo, da je za volanom beemveja sedel eden najbolj nadarjenih slovenskih nogometašev Aljoša Matko. Policisti so takrat 21-letnega Črnomaljca, ki je v času nesreče nosil dres Maribora, ovadili, toda nadaljnja preiskava je prinesla preobrat in na zatožno klop črnomaljskega okrajnega sodišča bo namesto njega moral voznik audija Martin Luka Slobodnik, pišejo Slovenske novice.

Še preden so o prometni nezgodi poročali s Policijske uprave Novo mesto, se je na spletu usul plaz komentarjev, ki so že vnaprej obsojali Matka. Ženska, ki naj bi bila očividka nezgode, je tako zapisala, da jo je med vožnjo od Črnomlja proti Vranovičem, najprej prehitel audi, par sekund za tem pa z veliko hitrostjo še BMW. Dodala je, da je nekaj sekund prej usodnim trčenjem, avtomobil nogometaša zadel tudi v njeno vozilo, v avtu pa je imela 19-mesečno punčko.

Matka je po dogodku okrcal tudi športni direktor NK Maribor Marko Šuler, ki je med drugim povedal: »Aljoša je z nesprejemljivim početjem ogrozil sebe in druge, teže prekrška pa se vsi dobro zavedamo.«

Tudi prve ugotovitve policistov so bile za Matka obremenilne. »Po prvih ugotovitvah policistov, je 21-letni voznik osebnega avtomobila znamke BMW vozil iz smeri Črnomlja proti Metliki. Zaradi neprilagojene hitrosti je v ovinku izgubil oblast nad vozilom in trčil v sprednji del vozila znamke Audi, ki ga je vozil 23-letni voznik. Voznik BMW-ja je zapeljal s ceste in trčil še v travnati nasip, od tam pa je vozilo odbilo, se večkrat prevrnilo ter obstalo na strehi, približno 170 metrov od mesta trčenja,« so takrat sporočili s PU Novo mesto. V nesreči sta se po podatkih policije hudo poškodovala 25-letni in 23-letni potnik, oba sta sedela na zadnjih sedežih v BMW-ju. Voznik in 24-letni potnik, ki je sedel na sprednjem sedežu, sta bila lažje poškodovana. Prav tako lažje poškodovana sta bila voznik audija in 23-letna potnica v njegovem vozilu.

Na spletu se je oglasil tudi voznik audija Slobodnik in odločno zavrnil zapise, da naj bi z Matkom dirkala, fantov iz BMW-ja pa naj sploh ne bi poznal. Zatrjeval je, da sta se z dekletom peljala s primerno hitrostjo. Pripisal je še, da so očividci potrdili, da je Matko vozil vsaj trikrat hitreje od dovoljenega.

Aljoša Matko se je na temo nesreče oglasil šele več kot pol leta po dogodku. V pogovoru za časnik Ekipa SN je dogodek obžaloval. »Zgodilo se je, kar se je. Na žalost meni in mojim prijateljem. Želel sem se čim prej vrniti na igrišče, da vsaj malce odmislim to prometno nesrečo in predvsem težje poškodovanega prijatelja. Z njim in njegovo družino sem ves čas v stiku. Zavedam se, da me bodo vse življenje povezovali s tem dogodkom.« Da mu je dogodek spremenil tako življenje kot kariero, je priznal tudi v pogovoru za oddajo Fuzbal!. Kot je povedal, je situacija ob nesreči prizadela tudi njegovo družino: »Predstavljajte si, kako je, ko mora mama brati laži o tebi,« se je spomnil vseh, ki so ga blatili v medijih.

Preobrat v zgodbi – tožilci ovadbo zavrgli

Toda v zgodbi o omenjeni prometni nesreči se je zgodil preobrat. Če so policisti in nekateri facebook strokovnjaki po nesreči obremenili Matka, so se tožilci po preiskavi odločili drugače, navajajo Slovenske novice. Vodjo novomeških tožilcev Srečka Hočevarja so pred časom namreč pobarali o tem, ali in za katero kaznivo dejanje bodo obremenili mladega nogometaša. Hočevar je za časnik odgovoril, da za nobeno. »Kazenska ovadba zoper A.M. je bila po opravljenih posameznih preiskovalnih dejanjih zavržena, ker je tožilka ocenila, da je v kazenskopravnem pogledu vzrok za nastanek prometne nesreče v protipredpisni vožnji voznika audija in ne beemveja. Zato je bil na okrajno sodišče v Črnomlju vložen obtožni predlog zoper voznika audija zaradi kaznivega dejanja povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti in kaznivega dejanja zapustitve poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči.«

Pred črnomaljskega okrajnega kazenskega sodnika Igorja Fortuna bo torej stopil Martin Luka Slobodnik. Narok je razpisan za danes, še zaključujejo Slovenske novice.

Vir: Slovenske novice

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj