Na vsebino

Anton Filak državni prvak v oranju s plugi krajniki

Minuli petek in soboto je v Tešanovcih poteklo 63. državno tekmovanje oračev Slovenije in 25. državno tekmovanje dijakov biotehničnih šol v oranju. V prekrasnem sončnem vremenu,se je tekmovanja udeležilo 19 tekmovalcev iz 7 slovenskih regij,med njimi tudi člani Kluba oračev Bele krajine, in 8 dijakov biotehniških šol.

Tekmovanje je potekalo v dveh kategorijah: z obračalnimi plugi,kjer je tekmovalo 9 tekmovalcev in s plugi krajniki,kjer se je tekmovanja udeležilo 19 tekmovalcev. Iz tega lahko razberemo,da je bila konkurenca na krajnikih popolna,za kar pa na obračalnih plugih tega ne moremo trditi. Manjkala sta namreč dva izmed oračev in sicer naš član Miha Filak in pa posavski orač Matej Kostevc,ki sodita v sam vrh slovenskega tekmovalnega oranja. Tekmovanja se nista udeležila protestno, zaradi večletnega pristranskega sojenja sodnikov.

Tekmovalci obeh kategorij so se pomerili v oranju strnišča in ledine. Kot je v navadi,pa je tudi letos vzporedno potekalo tudi državno tekmovanje v oranju Biotehniških šol, kjer so se pomerili najboljši slovenski mladi orači. Letošnja državna prvaka sta Igor Pate, ki je zmagal v kategoriji obračalnih plugov ter Belokranjec Anton Filak, zmagovalec v kategoriji plugov krajnikov. Oba zmagovalca prihodnje leto letita v Rusijo, kjer bosta zastopala Slovenijo na svetovnem prvenstvu v oranju.

Obema iskrene čestitke!

REZULTATI:

Kategorija plugi krajniki
1. Anton Filak, Bela krajina
2. Darko Tibaut, Prekmurje
3. Tomaž Divjak, Podravje

Kategorija obračalni plugi
1. Igor Pate, Dolenjska
2. Štefan Bakan, Prekmurje
3. Tilen Fujs, Prlekija

Ekipno
1. Dolenjska
2. Prekmurje
3. Podravje

Vir: KOBK, ZOTKS
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj