Na vsebino

Apel SOS glede nujnega varstva otrok

Skupnost občin Slovenije je prejela več pobud po ukrepanju v zvezi s strani Vlade RS izdanem Odloku o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih (Uradni list RS, št. 12/21). In sicer je težava v določilu, da v t. im. črnih statističnih regijah velja, da je zagotovljeno varstvo otrok in šolanje na daljavo učencev, katerih starši ne morejo ostati doma. To v skladu z določili velja za tiste, kjer sta oba starša ali eden od staršev, ki je samohranilec, zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture v skladu s 4. členom Zakona o kritični infrastrukturi, v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, zavodih s področja socialne varnosti, Slovenske vojske in Policije.

Pomeni, da v črnih statističnih regijah starši, ki niso zaposleni v sektorju kritične infrastrukture ali v odloku naštetih institucijah, ne morejo koristiti nujnega varstva otrok.

Zato je SOS dne 1. 2. 2021 na Vlado RS in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport naslovila apel k pristopu nujne spremembe določila, in sicer, da se varstvo otrok v t. im. črnih regijah omogoči vsem tistim staršem, katerih delo je z vidika delovnega procesa nujno in varstva ne morejo zagotoviti na drug način. Torej, da se vzpostavi način kot je veljal pred sprejemom tega odloka.

Vir: Skupnost občin Slovenije

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj