Na vsebino

Prihajajo obilne padavine, razlivala se bo tudi Kolpa

Foto: Arso
Foto: Arso

Za danes popoldne, ponoči in petek je Agencija RS za okolje (Arso) za vso državo razglasila oranžno opozorilo. Ob krajevnih plohah in nevihtah so možni močni nalivi, zaradi velike predhodne namočenosti pa bodo pričele hitro naraščati zlasti reke v severozahodni, severni in vzhodni Sloveniji. Ob tem bodo na manjših območjih možna tudi poplavljanja padavinske vode. Oranžno opozorilo začne danes v večjem delu države veljati po 18. uri in ostaja v veljavi vse do petka okoli 23. ure.

"Današnji vremenski razvoj bo drugačen od prejšnjih neurij, saj bo vremenska motnja spominjala na jesensko deževje. Temperature so visoke in zrak vlažen, kar je kombinacija, ki bo povzročila burno vremensko dogajanje. Ponavljajoči in obilni nalivi se bodo obnavljali tudi nad istimi območji," je opozoril Brane Gregoričič iz Arsa. Krajevno lahko v manj kot 36 urah pade celo do 200 litrov dežja, kar so sicer mesečne količine, je opozoril. Zato bodo dogajanje budno spremljali in po potrebi stopnjo opozorila iz oranžne dvignili na rdečo.

V petek čez dan bodo ob dolgotrajnejših padavinah močneje naraščale tudi reke v preostalih delih države, možna bodo poplavljanja posameznih rek. Vodnatost rek bo v večjem delu države velika. Kot so v izrednem biltenu opozorili na Arsu, so v noči na petek verjetne poplave hudournikov in manjših rek v severni in osrednji Sloveniji, v petek čez dan in v noči na soboto pa poplave rek v Podravju, Pomurju, v Posavju, v porečju Savinje in Krke, Kolpe ter na širšem območju osrednje Slovenije.

Poplave se bodo predvidoma nadaljevale in ponekod še stopnjevale tudi v soboto. V tem času bo na območjih z močnejšimi nalivi poplavila tudi padavinska voda v več delih države, so še opozorili.

Območje Kolpe bo deležno še posebne pozornosti

“Ta čas so reke v Sloveniji dodobra založene z vodo. Pretoki rek so srednji, ponekod že veliki, zaradi preteklih padavin. Ponekod po Sloveniji so pretoki rek kar trikrat do štirikrat večji, kot bi običajno bili v tem času,” je dejal Janez Polajnar iz Arsa.

Vse to bo povzročilo hitro in silovito naraščanje vodotokov predvsem v prvem delu vremenske motnje, torej v noči s četrtka na petek in deloma v petek. “Pričakujemo tako hudourniške poraste rek predvsem v severni in severozahodni Sloveniji, v petek čez dan in v soboto pa se bo to težišče preselilo predvsem na vzhod države. V porečja Dravinje oziroma širše porečje Podravja in Pomurja, tudi na širše Savinjsko območje. Poleg tega pa tudi na območje Dolenjske, Posavja. Območje Kolpe bo deležno še posebne pozornosti, saj je tam te dni veliko prireditev,” je pojasnil Polajnar. Ker bo količina dežja res velika, lahko poplave pričakujemo tudi na območjih redkih poplav.

V pripravljenosti celoten sistem Civilne zaščite po vsej državi

Poveljnik Civilne zaščite (CZ) Srečko Šestan je ob napovedi obsežnih padavin in možnosti poplav izdal odredbo, s katero je v pripravljenosti celoten sistem CZ po vsej državi, vključno z delom Slovenske vojske. "To ne pomeni, da gremo že na teren, ampak da imamo vse, da se lahko čim hitreje in čim bolj ustrezno odzovemo," je dejal.

Po oceni Šestana je v skladiščih dovolj protipoplavnih vreč in druge opreme, da bodo lahko pomagali občinam, če jim bo te zmanjkalo. Ob tem je vse prebivalce pozval, naj upoštevajo opozorila in nasvete pristojnih.

Tako obsežne padavine prinašajo tudi naraščanje hudournikov in vodotokov, ki bodo po napovedih poplavljali. Razmere bodo najbolj kritične od petka do sobote. Neža Kodre z direkcije za vode je prebivalce na zemljiščih ob vodi pozvala, da v naslednjih urah odstranijo tam odložene materiale, kot so bale sena, mehanizacija, drva in podobno.

Trenutno vremensko dogajanje bolj značilno za jesensko oz. zimsko obdobje

Prihajajoče vremensko dogajanje so na Arsu podrobneje opisali v objavi na Facebooku. Kot so navedli, se bo višinska dolina s hladnim atlantskim zrakom iznad zahodne Evrope danes pomaknila proti jugu nad zahodno Sredozemlje, v petek pa bo zajela tudi severno in osrednje Sredozemlje. Ob tem bo nad severnim Sredozemljem nastalo tudi plitvo ciklonsko območje, vremenska fronta pa se bo nad Slovenijo zadrževala od noči na petek pa vse do sobote dopoldne, torej skoraj 36 ur.

Takšna vremenska situacija je ponavadi bolj značilna za jesensko oz. zimsko obdobje, ko temperatura Sredozemskega morja ni več tako visoka, kot je zdaj v avgustu, so dodali.

Že danes se bo nad Slovenijo krepil jugozahodni veter. Proti večeru bodo na zahodu Slovenije že nastajale predfrontalne nevihte, sprva bo zaradi pregretosti možno tudi kakšno krajevno neurje. Padavine z nevihtami bodo v noči na petek zajele večji del Slovenije, krajevno izdatne občasne padavine pa se bodo nadaljevale še ves petek in prvo polovico sobote. Pri tem se bo težišče padavin iznad zahodne in osrednje Slovenije počasi pomikalo nad vzhodne kraje.

Krajevno lahko pade tudi več kot 150 litrov dežja na kvadratni meter

V primerjavi s številnimi letošnjimi neurji, ki so bila sicer intenzivna, a kratkotrajna, bo torej ta vremenska situacija zaradi dolgotrajnosti nalivov povzročila drugačne skrbi. »Ocenjujemo, da bo v večjem delu Slovenije v manj kot 36 urah padlo večinoma med 50 in 100 litrov dežja na kvadratni meter, krajevno pa tudi okoli 150 litrov ali celo več. Ker se bodo nalivi lahko obnavljali nad istimi območji, bo to pomenilo hiter porast najprej hudourniških, nato pa tudi drugih vodotokov po vsej državi. Povečala se bo tudi nevarnost zemeljskih plazov na plazovitih območjih,« so dodali.

Dež bo s pomikom ciklona proti vzhodu predvidoma prehodno ponehal v soboto popoldne, a že v nedeljo čez dan lahko od zahoda znova pričakujemo prehod vremenske fronte s plohami in nevihtami. Ta prehod bo razmeroma hiter, količina padavin pa ustrezno manjša. Postopno stabilizacijo vremena vremenoslovci pričakujejo po ponedeljku.

Nevarnost plazov

Po podatkih Geološkega zavoda Slovenije bo od četrtka zvečer do vključno sobote zaradi napovedanih povečanih padavin in namočenosti tal povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov po celotni državi. Verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode, svetujejo.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj