Na vsebino

V gozdovih med Ziljami in Adlešiči odslej olajšano spravilo lesa

Društvo lastnikov gozdov ob Kolpi in Lahinji si je dobro desetletje prizadevalo za gradnjo gozdne ceste, ki bi povezala območje med Ziljami in Adlešiči, kjer so prek Agrarne skupnosti Zilje-Balkovci že uredili velik del te povezave, neurejen pa je ostal še odsek Cirnik-Banova rupa. Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja je Občini Črnomelj lani potrdila denarno podporo za gradnjo odseka gozdne ceste Cirnik-Banova rupa oz. zadnjega odseka gozdne ceste, ki bo na območju omenjenih gozdov olajšala sečnjo in spravilo lesa.

Gradbena dela na nekaj več kot dvokilometrskem odseku gozdne ceste so sedaj zaključena. Vrednost celotne naložbe je bila dobrih 136 tisoč evrov, od tega je evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja prispeval 68 tisoč evrov, preostanek pa je bil zagotovljen v občinskem proračunu.

Ob načrtovanju in izgradnji gozdne ceste je Občina Črnomelj tesno sodelovala tudi z novomeško enoto zavoda za gozdove Slovenije, krajevno enoto Črnomelj ter lastniki gozdov.

»Gospodarjenje z gozdom je na obravnavanem območju zato bolj racionalno in varno. Investicija pozitivno vpliva tudi na optimizacijo spravilnih razdalj in spravilnih stroškov ter omogoča višje prihodke na kmetijah, katerih gozdne parcele bo odprla. Z izgradnjo gozdne ceste je omogočena tudi večja požarna varnost. Poleg prevladujočega gozdnogospodarskega pomena ima gozdna cesta tudi manjši javni pomen, saj omogoča dostop vsem obiskovalcem gozda,« so ob zaključku naložbe še sporočili s črnomaljske občine.

Vir: Občina Črnomelj
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj