Na vsebino

Barvanje pirhov po belokranjsko (belokranjske pisanice)

Preteklo soboto sva šla na delavnico izdelave belokranjskih pisanic in se preiskusila v tej umetnosti. Spodnja slika je rezultat najinega dela. Ni tako slabo, ane? Vsaj ne za prvič. Dejansko lahko belokranjske pisanice naredi vsak sam doma. Barvanje pirhov po belokranjsko je pravzaprav okrasitev jajc z voskom, ki mu sledi barvanje. V nadaljevanju vam predstaviva, kako poteka izdelovanje belokranjskih pisanic.

V zadnjem letu sva res pospešeno začela raziskovat Slovenijo. Saj ne, da je prej nisva poznala, ampak tokrat sva šla res poglobljeno. Med drugim sva se navdušila tudi nad slovensko tradicijo in obrtjo. Koliko znanja in koliko spretnosti premoremo v naši državi. In res sva vesela, da se to še ohranja. Ker je ravno čas okoli velike noči in ker imam sorodnike iz Bele krajine, sva se odločila, da se spoznava z belokranjskimi pisanicami. Barvanje pirhov v Beli krajini je prav poseben postopek, rezultat pa so belokranjske pisanice: črno pobarvani pirhi z belimi in rdečimi vzorčki.

Belokranjske pisanice

Belokranjske pisanice naj bi se pojavile v 19. stoletju kot način krašenja velikonočnih jajc. Veliko zaslugo za prepoznavnost belokranjskih pisanic ima Božo Račič, lokalni učitelj, ki je domačinke spodbujal k tej umetnosti. Kasneje jih je tudi prijavil na tekmovanje v Londonu (to je bilo v 20. letih prejšnjega stoletja), kjer so za nagrado prejele čevlje. Velika in zelo vredna stvar v tistih časih.

Poznamo dva načina krašenja oz. barvanje pirhov v Beli krajini. Za okolico Adlešičev je znano krašenje z voskom (stil batik). To pomeni, da se na jajce najprej nariše vzorce z voskom, potem pa se jajce pobarva. Kjer ni voska, bo barva, pod voskom pa ostane nepobarvano. Druga tehnika je drsanje in prihi se imenujejo drsanice. Ti so bolj značilne za Metliko, Rosalnice in okolico. V tem primeru jajce najprej pobarvajo, potem pa z nožičem zdrsajo barvo in ustvarijo poslikavo.

Barvanje pirhov po belokranjsko ali kako nastane belokranjska pisanica

V Belokranjskem muzeju v Metliki sva se dogovorila za delavnico izdelovanja pisanic, ki sta jo vodili mojstrica iz Adelšičev Marija Črnič in Alenka Misja. Učila sva se torej izdelave belokranjske pisanice z voskom. Stvar ni ravno preprosta, ni pa tudi blazno zahtevna. Gospa Črnič nama je takoj povedala, da je pisanje (ustvarjanje pisanic) kot učenje črk. Sprva so črke grde, neenakomerne, zdijo se nam težke. Ko pa se jih naučimo, pa so nam samoumevne.

Ko sva približno vedela osnove o pisanicah, smo se lotili dela. Rok je sprva rekel, da bo samo fotograf, pisanice pa naj delamo kar ženske. Potem pa se nam je kmalu pridružil in (kot se za arhitekta z mirno roko spodobi) naredil prelepe pisanice.

Potrebščine za belokranjske pisanice

Vse potrebščine za izdelavo belokranjskih pisanic sta priskrbeli organizatorki, tule jih bom samo naštela:

  • spihano jajce
  • čebelji vosek
  • pisač (pripomoček, s katerim pišemo po jajcu)
  • gorilnik ali svečko
  • rdečo barvo: voda, žlica kisa in rdeč krep papir
  • črno tekstilno barvo in lonec ter štedilnik, kjer bomo jajca v tej barvi skuhali
  • krpice za brisanje jajc
  • rdečo volno za cofke
  • kvačko (s katero potegnemo cofke skozi jajce)
  • olje

Izdelava belokranjskih pisanic (barvanje pirhov na belokranjski način)

Torej, za barvanje pirhov po belokranjsko potrebujemo zgoraj navedene potrebščine, potrpljenje in pa natančnost. In pa veliko vaje, da naredimo res lepe pisanice.

Motivi na pisanici

Dobro je, da si vnaprej zamislimo, kakšen vzorec bi radi na jajce narisali oz. kako bi radi, da jajce (pisanica) na koncu izgleda. Pisanico se navadno poslika s cvetličnimi ali geometrijskimi vzorci. Navadno se začne tako, da jajce s črtamo razdelimo na enakomerne dele. Npr. narišemo lahko vzdolžne črte, potem še kakšno prečno … Tako, da dobimo ploskve in črte, ki bodo osnova za nadalje ustvarjanje. Iz črt se najpogosteje naredi motiv steljice (to je po belokranjsko praprot, po naše oz. poenostavljeno povedano pa je to motiv smrečice). Znotraj ploskev pa je dobro narediti tak motiv, ki se lahko v sredini pobarva. Npr. narišemo srce, kvadrat, trikotnik … Seveda pa je treba domišljiji in kreativi pustiti prosto pot. Vsak ustvari svojo unikatno pisanico.

Pisanje z voskom

Sedaj pa k samemu pisanju oz. tehniki poslikave jajca z voskom. V roko sva vzela pisač in vanj nadevala čebelji vosek. Kovinski del pisača sva potem po navodilih podržala nad svečko oz. gorilnikom. Toliko, da se je vosek v pisaču začel taliti. Potem pa se je začelo: primi jajce in začni pisat. Gospa Črnič je povedala, da se pravilno piše tako, da palec naslonimo na jajce in potegnemo prvo črto s pisačem. Dobro je, da potegnemo čim bolj enotno črto. Torej, če nameravamo narediti črto čez celo jajce, je dobro, da to naredimo z eno potezo. Ko pisač neha puščati vosek, ga spet podržimo nad ognjem, da se nov vosek stali in nato nadaljujemo s pisanjem. To je teorija, v praksi pa sva imela enkrat izredno debele črte, drugič komaj vidne, čisto tanke. Pa zgodilo se nama je, da je iz pisača kapnila kaplja voska na jajce … Pač, začetniške težave.

Po nekaj potegih pa sva že približno ugotovila, kako stvar poteka oz. na kaj je treba biti pozoren. Do lepih, ravnih črt pa je seveda dolga pot z veliko vaje vmes.

Barvanje v rdeči barvi

Ko je prvi korak končan, smo dali jajca v rdečo barvo. Barva je bila že pripravljena, ampak izvedela sva, da se pripravi tako, da damo v večjo skledo vodo in rdeč krep papir ter žlico kisa. Barva je res intenzivna rdeča. Ko so bila jajca pobarvana, smo jih obrisali in nadaljevali s poslikavo z voskom.

V drugo sva bila že malo bolj spretna s pisačem in je šla dekoracija jajc nekoliko lažje od rok. Tokrat smo pobarvali notranjost prej narisanih geometrijskih likov ali pa smo dodali nove vzorčke. Vse kar smo sedaj prekrili z voskom, je bilo pri končenm izdelku obarvano rdeče.

Barvanje v črni barvi

Tekstilna črna barva se uporablja za končni korak. Barvo je gospa Črnič vnaprej nekoliko segrela, potem pa smo vanjo potopili naše nastajajoče pisanice. Barvo smo potem segreli do vretja, potem pa kuhali/barvali približno 20 minut. Ko je bilo pobarvano, smo ga vzeli ven in ga hitro obrisali. Ta korak je pomemben, da se vosek ne prime nazaj na jajčno lupino. Čeprav so se mi prej moje pisanice zdele precej porazne, pa so potem, ko dobijo končno obliko oz. barvo, bistveno lepše.

Končni detajli

Medtem, ko so se pisanice barvale v črni barvi, smo naredili cofke iz rdeče volne. Joj, jaz pa ročne spretnosti. Moja babica in mami sta se dolga leta trudili, da bi me naučili kvačkanja ali štrikanja, pa jima to ni uspelo. Preprosto nimam dovolj spretnih prstov ali pa potrpljenja. To se je videlo tudi pri izdelavi cofkov. Sem rajši prepustila izdelavo gospe Črnič, ker moji cofki so bili … hm, recimo temu zanimivi.

Ko je bilo jajce črno, suho in ohlajeno, smo cofke potegnili skozi pisanico (skozi luknje, skozi katere smo jajce izpihali) in ga na koncu premazali z oljem – da se lepše sveti.

Ogled zbirke v Belokranjskem muzeju

Zadovoljna s svojim končnim izdelkom sva si potem pogledala še zbirko pisanic (in ostale razstave) v Belokranjskem muzeju. Rečem lahko samo “Waw, vsa čast pridnim rokam, ki izdelujejo tako lepe pisanice.” Čeprav za naju so sedaj najlepše najine pisanice. Moja stara mama, ki prihaja iz bližnje vasi, se je tako navdušila nad najinimi pisanicami, da pravi, da bo letos tudi ona delala take pirhe. Štejem si v čast, da bom lahko 85-letno Belokranjko jaz naučila izdelovanja pisanic.

V kolikor vas zanima še več o belokranjskih pisanicah, pa prilagam video, ki so ga pripravili v Belokranjskem muzeju. Zelo informativen in poučen.

Vir: Lahkih nog naokrog

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj