Na vsebino

Bela krajina je biser, a najprej moramo to spoznati sami in jo ustrezno zaščititi

Evropski poslanec iz vrst liberalcev RENEW EUROPE dr. Klemen Grošelj je včeraj obiskal občino Črnomelj. Srečal se je z županom, s predstavniki javnih zavodov in predstavniki civilne družbe.

Dr. Grošelj si je najprej ogledal Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj. Velika pridobitev ZIKa so zagotovo novi moderno urejeni prostori, kjer med drugim lahko izvajajo različne programe izobraževanja odraslih, ki imajo velik pomen tako za občino Črnomelj kot tudi za celotno Belo krajino. »V vsako vas pripeljati svetovanje in izobraževanje« je cilj, ki so si ga zastavili, je poudarila direktorica ZIK Nada Žagar. Vendar medtem, ko je izvajanje svetovanja na področju izobraževanja odraslih od leta 2021 postalo del javne službe, so mnogi drugi projekti še vedno odvisni od sofinanciranja Evropske unije. Evropskega poslanca dr. Klemna Grošlja so seznanili s pomembnim prispevkom, ki ga imajo evropski projekti za razvoj dejavnosti ZIK ter ob tem poudarili, da zaradi zamikov med koncem stare in začetkom nove finančne perspektive prihaja do nestabilnosti financiranja in posledično do prevelike fluktuacije kadra, kar negativno vpliva na kakovost in razvoj programov in storitev.

Evropski poslanec dr.Klemen Grošelj si je ogledal tudi Osnovno šolo Milke Šobar - Nataše. V.d. ravnatelja šole Matjaž Barič je predstavil izjemen uspeh šolskega kolektiva pri prijavah na evropske projekte, ki so omogočili pomemben razvoj šole. Evropski poslanec je tudi izrazil veliko navdušenje nad aplikacijo Miki, ki so jo na osnovni šoli razvili kot orodje za pomoč otrokom z motnjo govora pri sporazumevanju, kot tudi nad projektom S - Factor, ki promovira inkluzijo mladih oseb s posebnimi potrebami skozi uprizoritvene umetnosti in izdelovanje filmov. Projekt S Faktor bo dr. Klemen Grošelj tudi promoviral v Evropskem parlamentu s ciljem njegove evropske internacionalizacije.

S člani Društva Proteus, gibanjem za naravo in okolje Bela krajina, je evropski poslanec dr.Klemen Grošelj govoril predvsem o problematiki Bioplinarne in varovanju habitata črne človeške ribice. Pogovoru se je pridružil tudi župan občine Črnomelj Andrej Kavšek, ki je tudi poudaril pomen zaščite tega področja, kjer se nahaja tudi ključni vir pitne vode za celotno Belo krajino. Črno človeško ribico in vodni vir namreč najbolj ogroža neurejeno industrijsko območje in odlagališče, intenzivna kmetijska dejavnost ter neurejeno odvajanje komunalnih odpadnih voda. To pomeni, da je potrebno zaščititi približno tri kvadratne kilometre površin v naravi in ustrezno, komunalno opremiti okoliške objekte.Evropski poslanec se je sklenil srečanje z zavezo, da bo tudi sam v Evropskem parlamentu poskrbel za promocijo in ozaveščanje pomena zaščite črnega močerila.

Na koncu je bil delovni dan sklenjen s srečanjem s člani iniciativnega odbora Gibanja Svoboda na Jelševniku, kjer je beseda tekla o aktivnostih politične skupine Renew Europe . Seveda ni šlo mimo vprašanja panelne ograje na južni meji, hude inflacije in s tem hude prihajajoče zime, pa tudi o vstopu Hrvaške v schengensko območje in pa kdaj lahko Belokranjci pričakujejo pričetek aktivnosti v zvezi z izgradnjo predora pod Gorjanci.

Zbrane informacije iz včerajšnjega obiska so po mnenju dr. Klemna Grošlja še kako dragocene in mu bodo v veliko pomoč pri njegovem delu v Evropskem parlamentu. Izzivi Bele krajine so, kot pravi, povsem komplementarni s cilji Zelenega dogovora, trajnostne mobilnosti, kot tudi biotske raznovrstnosti. Zaščita naravnega okolja ter zaščita vodnih virov, preboj na področju mobilnosti (predor pod Gorjanci) ter kvalitetno izobraževanje in vključevanje skupnosti so izzivi, na katere mora EU odgovoriti.

dr.Klemen Grošelj je član evropske liberalne politične skupine Renew Europe. V poročilu družbe Eulytix, ki ocenjuje uspešnost posameznega poslanca skozi njegovo delo, je dr. Klemen Grošelj uvrščen med najuspešnejše poslance parlamenta, saj zaseda visoko9. mesto med 705 poslanci.

Vir: European Parliament, Renew Europe Group

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj