Na vsebino

Bela krajina v zeleni shemi slovenskega turizma

Bela krajina se je danes pridružila 12 destinacijam, ki sodelujejo na drugem nacionalnem pozivu Slovenske turistične organizacije za pospeševanje in presojo trajnostnega poslovanja v turizmu, imenovan Zelena shema slovenskega turizma - Slovenia Green. Po shemi je do danes ocenjenih že deset slovenskih destinacij.

Zelena shema slovenskega turizma (ZSST) je celovito zasnovan sistem za pospeševanje razvoja trajnostnega turizma v Sloveniji na vseh treh stebrih trajnostnega razvoja: okoljskem, družbenem in ekonomskem, namenjen tako destinacijam kot tudi posameznim turističnim ponudnikom. V destinaciji Bela krajina smo se odzvali na javni poziv Slovenske turistične organizacije za pridobitev znaka Slovenia Green Destination in že pričeli s prvimi koraki.

Sistem ZSST temelji na globalnem standardu za presojo trajnostnega poslovanja turističnih destinacij Green Destinations Standard in naboru kazalnikov orodja ETIS, vse pa nadgrajuje še nacionalni zeleni značaj. Gre za kompleksen sistem, sestavljen iz več korakov in orodij. Takoj po vstopu v shemo smo v destinaciji že določili koordinatorja, Lidijo Balkovec, iz Razvojno infomacijskega centra Bela krajina, ki bo odgovorna za izvedbo celotnega postopka. Ta bo zaključen najpozneje do konca letošnjega leta.

V nadaljevanju nas čaka več korakov - od pridobivanja podpore v lokalnem okolju prek zbiranja in analize podatkov do priprave akcijskih načrtov ukrepov. Prek celovitega postopka bomo pridobili natančen vpogled v trajnost naše destinacije in mednarodno primerljivo oceno, pa tudi nabor ukrepov za izboljšave v prihodnosti. Poleg tega se bomo s pridobitvijo znaka Slovenia Green Destination na slovenskem, evropskem in globalnem trgu pozicionirali kot okolju in družbi prijazna destinacija.

Zelena (okoljsko in družbeno odgovorna) destinacija ni nekaj, kar je projekt, naloga oziroma odgovornost zgolj turistične organizacije. Je nekaj, kar lahko dosežemo samo vsi skupaj – vsi deležniki v destinaciji, tako v javnem, nevladnem kot zasebnem sektorju – in to ne samo v turizmu, temveč na vseh področjih delovanja. Nenazadnje pa so v tem procesu ključni tudi vsi, ki v destinaciji živijo. Izrednega pomena je namreč, da je destinacija najprej prijetna in prijazna za vse, ki tu delamo in živimo. S tem bo takšna tudi za ljudi, ki nas obiščejo.

Destinacije, ki so v procesu ocenjevanja po standardu Slovenia Green (18): Bela krajina, Bohinj, Brda, Dolina Soče, Kočevsko, Kranjska Gora, Litija in Šmartno pri Litiji, Ljutomer, Logarska dolina Solčavsko, Maribor, Nova Gorica, Novo mesto, Podčetrtek, Polhov Gradec, Ptuj, Slovenj Gradec, Šentjur, Vipavska dolina.

Destinacije, ki so že prejele znak Slovenia Green Destination (10): Ljubljana (zlato), Cerkno, Idrija, Kamnik, Radlje ob Dravi, Rogla - Zreče (vsi srebro), Celje, Laško, Velenje, Žalec (vsi bron).

Zvočni zapis

  • - Peter Črnič, direktor RIC-a

Vir: RIC Bela krajina

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj