Na vsebino

Belokranjci na Javorovici

Pri spominskem hramu na Javorovici pri Šentjerneju je v soboto potekala vsakoletna spominska slovesnost, s katero so se poklonili pred osemdesetimi leti padlim borcem IV. bataljona Cankarjeve brigade. Slovesnosti so se udeležili tudi številni člani vseh treh belokranjskih združenj borcev za vrednote NOB iz Črnomlja, Metlike in Semiča. Na Javorovici so po zgodovinskih podatkih nemški vojaki in domobranci 16. marca 1944 napadli in pobili večino bork in borcev četrtega bataljona Cankarjeve brigade. Padlo je 113 partizanov, med njimi je bilo 17 Belokranjcev.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v nagovoru dejala, da mora biti to mesto večni opomin o nesprejemljivosti vojnih grozot in nacističnega nasilja. Opozorila je na opustošenje, ki ga povzročajo vojne, in trajne posledice, s katerimi se soočajo ljudje. Poudarila je, da morata človeško življenje in svoboda vedno ostati spoštovana in neprecenljiva, saj sta temelj sobivanja in človečnosti. Pozvala je k spoštovanju in ohranjanju kulture spominjanja, saj je pomembno ohranjati pomen narodnoosvobodilnega boja ter spomin na gorje fašizma in nacizma, soočiti pa se moramo tudi s temnimi poglavji svoje zgodovine.

Organizatorji, Združenje borcev za vrednote NOB Šentjernej in Občina Šentjernej, so na slovesnost povabili preživele borce, svojce padlih in ostale, ki ohranjajo vrednote NOB. Prisoten je bil tudi 1. spominski dolenjski partizanski bataljon s trajno onesposobljenim orožjem. Na dogodku so odkrili tudi informativno tablo.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj