Na vsebino

Več kot 600 udeležencev na Jožefovem pohodu

Včeraj smo krajani ob reki Lahinji v sodelovanju s Planinskim društvom Črnomelj organizirali že deseti pohod Potepanje ob reki Lahinji. Kot gostje so se pohoda udeležili tudi pohodniki iz planinskih društev Hrvaške, Makedonije, Bosne in Hercegovine ter Srbije. Pohodniki pridejo v našo čudovito Belo krajino tudi iz cele Slovenije.

Najštevilčnejša skupina, ki je štela več kot 40 pohodnikov, je prišla iz Planinskega društva Veseli Triglavci iz Vrhnike, enako število pohodnikov tudi iz Planinskega društva PT Ljubljana.

Na začetku so pohodnike v imenu krajanov pozdravili Stanislav Malerič, predsednik planinskega društva Črnomelj Dare Štukelj ter župan Občine Črnomelj Andrej Kavšek, program je povezoval Tadej Fink, umetniški vodja folklorne skupine Dragatuš.

Zbrali smo se pred turističnim objektom Apartmaji Malerič na Podlogu, kjer se nam je za dobrodošlico predstavila otroška folklorna skupina Dragatuš.

Pot nas je vodila preko sotočja rek Poturenščice in Lahinje do kmečke hiše Bahor na Zorencih, nato mimo Kuzminega mlina, skozi vas Velika Lahinja na vinorodni hrib Sadeži.

Mimo Brdarcev skozi idilično vasico Črešnjevec, kjer smo postali pri kapelici sv. Frančiška Asiškega.

Pot smo nadaljevali čez vas Knežina, do izvira reke Lahinje, kjer nam je predstavnica RIC-a postregla z nekaj zanimivosti o Krajinskem parku, si ogledali izvir ter pohod nadaljevali ob reki Lahinji skozi Malo Lahinjo do Pustega Gradca, kjer sta nam lastnika Klepčevega mlina podala nekaj besed o samem mlinu, žagi ter Krajinskemu parku.

Potepanje smo nadaljevali mimo vasi Šipek do izvira Topličica in nazaj na Podlog.

Na vsakem postanku nam je Milan Butala podal veliko informacij o znamenitostih ter značilnostih vasi na naši poti. Med pohodom smo podelili tudi nekaj lepih nagrad.

Pohod je bil dolg 15 km, udeležilo se ga je okoli 600 pohodnikov.

Pot smo zaključili v popoldanskih urah s toplim obrokom in druženjem.

Upamo, da se prihodnje leto spet srečamo.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj