Na vsebino

Belokranjska nominiranca za najljubši domači izdelek

Jurij Petruna
Jurij Petruna

V sklopu projekta Agrobiznis, ki spodbuja podjetništvo in inovativnost na področju prehranske samooskrbe, poteka nagradni natečaj, preko katerega iščejo inovativne posameznike in podjetja, ki imajo ideje za nove tehnologije pridelave hrane ali pa nov poslovni model, ki bi lahko pripeljal do večje samooskrbe, njihove uspešne zgodbe pa širijo zavedanje o kakovostni hrani in pijači slovenskega porekla.

Med letošnjimi 13 nominiranci za najboljši domači izdelek, sta tudi kmetija Klepec s Krasinca in mikrodestilarna Petriot, Črnomaljca Jurija Petrune, ki ga je kariera zadržala v Ljubljani, a svojih belokranjskih korenin nikakor ne skriva.

Na kmetiji Klepec žita ekološko gojijo na 25 hektarjih, kar jim omogoča, da imajo raznoliko ponudbo polnozrnatih mok, hladno stisnjenih olj, testenin brez jajc in drugih izdelkov za hitro pripravo zdravih obrokov. Ves čas dodajajo inovativne izdelke po meri sodobnih družin, ki želijo zdravo in hkrati hitro pripravljeno hrano. Tako je tudi s tsampo, praženo ječmenovo moko, ki nadomesti otroške kaše in je pripravljena v minuti, primerna pa je tudi za športnike in starejše. Tsampa je prva instantna jed na svetu, narejena iz ječmena, ki je zrasel na domačih njivah. Posebni so tudi njihovi ajdovi hrustavčki, ki so bili prepoznani za najživilo leta 2020 po izboru Inštituta za nutricionistiko.

Jurij Petruna je pred letom dni v Ljubljani odprl mikrodestilarno Petriot, kjer destilirajo avtentične slovenske gine in skrbno negujejo belokranjsko tradicijo. Ideja blagovne znamke je predstaviti slovenske pokrajine z različnimi okusi gina. Prva je bila na vrsti ravno Bela krajina, zato je izdelek tudi dobil ime Zeleni Jurij oziroma Green George, ki je lani na Gin & Brin festivalu prejel zlato priznanje v najprestižnejši kategoriji ginov London dry. Vsaka prihodnja serija ginov Petriot bo pomenila poklon slovenski pokrajini, dediščini in tradiciji.

Zmagovalca nagradnega natečaja bodo razglasili na sklepnem dogodku projekta, 9. Agrobiznis konference, ki bo 31. marca 2022 na Gospodarski zbornici Slovenije v Ljubljani.

Za svojega favorita lahko glasujete vse do 21. marca na tej povezavi.

Vir: Finance

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj