Na vsebino

Belokranjske pisanice združujejo mlade in mlade po srcu

Slovanski narodi imamo lepe primerke krašenja velikonočnih jajc, a belokranjske pisanice so samosvoje in prepoznavne. So eden od vrhuncev slovenske ljudske umetnosti in sodijo v sam vrh evropske tradicije krašenja velikonočnih jajc.

Tradicijo belokranjskih pisanic, ki so se ohranile in popularizirale po zaslugi adlešiškega nadučitelja Boža Račiča (1887-1980), ohranjajo tudi v Krajinskem parku Kolpa, kjer so v času pred veliko nočjo pripravili sklop brezplačnih rokodelskih delavnic pod skupnim naslovom Belokranjske pisanice. Namenjene so širjenju belokranjske tradicionalne umetnosti pisanja pisanic in so primerne za mladino in odrasle. Organizator poskrbi tudi za ves potreben material.

Prva delavnica je pred dnevi potekala v Šokčevem dvoru v Žuničih, druga pa včeraj v Starem trgu ob Kolpi, kjer se je izziva ustvarjanja pisanic pod vodstvom Tončke Jankovič lotilo lepo število udeležencev različnih generacij.

Naslednja delavnica bo 30. marca ob 17. uri v Spominski hiši Otona Župančiča Vinica, dan pozneje ob 18. uri pa še v prostorih Turističnega društva Damelj.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj