Na vsebino

Belokranjski narodni noši na svetovno Rotary skupščino v Kalifornijo

Bodoči guverner Zveze Rotary klubov Slovenije (Distrikt 1912) Jože Zadravec je dne 19. decembra lani v metliškem muzeju prevzel dve belokranjski narodni noši, ki ju bosta z ženo oblekla na enem od večerov na svetovni Rotary skupščini v San Diegu v Kaliforniji, ki bo potekala med 17. in 23. januarjem letos. Po meri sešiti noši mu je izročil župan Darko Zevnik.

Gospod Zadravec je v priložnostnem govoru povedal, da sta z ženo pregledala vse slovenske narodne noše, všeč pa jima je bila bela belokranjska. Na Belo krajino ju tudi veže tudi daljno sorodstvo, najbolj pa ju je prepričala preprostost in dobrosrčnosti ljudi, ki tu živimo.

Na metliški občini so idejo sprejeli z veseljem in pomagali pri njeni realizaciji. Po uporabi bo noši bodoči guverner vrnil in občina ju bo podarila folklorni skupini Ivan Navratil. V zahvalo za pomoč bo Rotary klub doniral metliškemu vrtcu denar za opremo nove senzorne sobe.

Rotarijstvo izvira iz leta 1905 in ima danes 1.200.000 članov v več kot 35.000 klubih v 200 državah po vsem svetu. V Sloveniji imamo 45 klubov z več kot 1.000 člani.

Tudi Belokranjci imamo svoj Rotary klub - Rotary klub Semič – Bela krajina, ki je bil ustanovljen 14.04.2007. Prvi predsednik je bil akademski kipar Jožef Vrščaj. Po rotarijskih pravilih se predsedniki menjavajo vsako leto leto. Sedanji predsednik je Igor Makovec. Klub šteje 15 članov iz vseh treh belokranjskih občin. Kljub kratkemu obstoju smo uspeli izvesti več pomembnih aktivnosti:
- Darovali smo sredstva za pisarniško opremo zavoda Sonček.
- Pomagali smo materialno prikrajšanim učencem osnovnih šol: Semič, Dragatuš, Metlika, Stari trg, Mirana Jarca Črnomelj in Podzemelj.
- Sofinancirali smo nabavo multisenzorične sobe za otroke s posebnimi potrebami.
- Omogočili smo letovanje otrok v Soči.
- Darovali smo sredstva za pot treh zdravnikov v Ugando, za popotresni Haiti, za vzpostavitev kuhinje za brezdomce v Ljubljani, za poplavljence v Bosni, za popotresni Nepal.
- Finančno smo podprli projekte: Polio - izkoreninjenje otroške paralize v svetu, Handicamp, Anina zvezdica, Kolesa sreče, Kraljevo je deliti, Podari nasmeh.
- Podelili smo več letnih štipendij.
- Podprli smo projekt SKK v Srednji šoli Črnomelj.
- Namenili smo sredstva za belokranjski dializni center.
- Pomagali smo številnim družinam in posameznikom (npr. sodelovanje pri nabavi in postavitvi električnega dvigala družini Despinič iz Semiča)
- Organizirali smo tudi nekaj zanimivih predavanj: dr. Igorja Lukšiča, dr. Mojmira Mraka, Miloša Čiriča.

Največ sredstev letno zberemo z dobrodelno kulturno prireditvijo in avkcijo slik. Vsa leta ta prireditev poteka v Kulturnem centru Semič. Letos bo na sporedu 16. aprila 2016. Že sedaj vas vabimo na dogodek, katerega izkupiček bo namenjen humanitarnim in drugim dobrimnamenom.

Vir: Rotary klub Semič - Bela krajina

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj