Na vsebino

Belokranjski rejci drobnice na avstrijskem Koroškem

Ogledali so si tudi kmetijo, na kateri redijo alpake v terapevtske namene.
Ogledali so si tudi kmetijo, na kateri redijo alpake v terapevtske namene.

Društvo rejcev drobnice Bele krajine je v okviru letnega programa izpeljalo strokovno ekskurzijo na avstrijsko Koroško. Spoznali smo tri dežele – Rož, Podjuna, Zilja. Vseskozi pa nas je spremljala reka Drava.

Na ekskurzijo smo odšli v soboto, 2. septembra, in jo nadaljevali še v nedeljo, 3. septembra. Obiskali smo koroške Slovence, ki se ukvarjajo z ovčerejo, nekateri pa hkrati še z govedorejo, prašičjerejo in perutninarstvom.

Gospodarji kmetije so nam predstavili svoj način gospodarjenja na svoji kmetiji. Zanimal nas je njihov način trženja in seveda tudi cene. Mnogi imajo dodatne dejavnosti, ki prinašajo še dodaten vir zaslužka. Večina kmetij trži svoje pridelke in izdelke doma, v majhnih trgovinicah. V njih lahko prodajajo tudi pridelke in izdelke sosednjih kmetij, kar bogati pestrost ponudbe, ter spodbuja kmete k sodelovanju.

Spoznali smo, kako pomembna je volja, domišljija ter ustrezna promocija pridelkov, izdelkov ali storitev, v našem primeru jedi iz mesa drobnice, da si uspešen ter najdeš poti do kupcev, uporabnikov. Ogledali smo si tudi kmetijo, na kateri redijo alpake v terapevtske namene.

Povzpeli smo se tudi na najvišji leseni stolp na svetu Jedvovca, visok 100 metrov, s katerega je bil prekrasen pogled na Vrbsko jezero in njegovo okolico. V daljavi smo videli tudi Triglav.

Na ekskurziji smo se srečali tudi s predstavniki kmetijske izobraževalne skupnosti iz Celovca. Njim gre tudi zahvala za pomoč pri organizaciji in vodenju dvodnevne izobraževalne ekskurzije.

V nedeljo, 3. septembra, smo obiskali Pliberk in njihov sejem – Pliberški Jormak. To je najstarejše in največje ljudsko slavje južnih predelov Koroške, ki ponuja razstave kmetijskih strojev, obrtne razstave, kramarski sejem, kulinariko, zabaviščni park ... Poteka že od 1393, se pravi 630 let, od petka do ponedeljka, vsako leto prvi vikend v septembru. Obišče ga več tisoč obiskovalcev.

Popoldne smo se vračali proti domu. Vsi udeleženci smo bili mnenja, da je povsod lepo, a doma je najlepše.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj